Ο δρόμος έχει τη δική του ιστορία: Οδός Πανταζοπούλου

Δρόμοι της Καλαμάτας που τους διασχίζουμε καθημερινά. Έχουμε αναρωτηθεί πότε όμως που οφείλουν το όνομα τους; Σε αυτή τη σειρά δημοσιεύσεων θα επιχειρήσουμε να αποτυπώσουμε σε μεγάλο ποσοστό τον χάρτη των οδών της πόλης, ερμηνεύοντας τα ονόματα τους, τα οποία σε κάποιες περιπτώσεις είναι εύκολο και σαφές να εξηγηθούν αλλά σε άλλες είναι ιδιαίτερα δύσκολη και μπερδεμένη η ερμηνεία τους.

Ακόμη και σε επίσημα έγγραφα του Δήμου δεν διευκρινίζεται επακριβώς η προέλευση της ονοματοδοσίας ορισμένων δρόμων. Επίσης, ορισμένοι δρόμοι έχουν αλλάξει όνομα στο πέρασμα του χρόνου, κάτι το οποίο παραμένει άγνωστο στους περισσότερους από εμάς. Τέλος, είναι σύνηθες το φαινόμενο ένας δρόμος να έχει ένα όνομα το οποίο να παραπέμπει σε πολλά πρόσωπα ή γεγονότα, ως αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλαπλές ερμηνείες για την ονοματοδοσία του.

Παρακάτω θα μιλήσουμε για την οδό Πανταζοπούλου. Ακολουθεί, λοιπόν, η προέλευση του ονόματος του εν λόγω δρόμου:

Αφιερωμένη στους ευεργέτες της Καλαμάτας, Νικόλαο και Ρεγγίνα Πανταζοπούλου. Ο Νικόλαος Πανταζόπουλος, ήταν ένας από τους σημαντικότερους Καλαματιανούς εμποροκτηματίες του 19ου αιώνα, με πολύ μεγάλο κύκλο εργασιών στο εξωτερικό, τραπεζίτης και συνιδρυτής με τη σύζυγό του Ρεγγίνα, της “Λαϊκής Σχολής” Καλαμάτας (σημερινού Πνευματικού Κέντρου).

Μετά το θάνατό του Νικολάου, η σύζυγος του Ρεγγίνα αποφασίζει να δημιουργήσει ένα έργο στην Καλαμάτα, που με αυτό θα μνημονεύονται τα ονόματά τους. Το 1910 αγοράζει ένα οικόπεδο επί της οδού Αριστομένους, για να πραγματοποιήσει ένα όραμα της, να ανοικοδομήσει ένα κτίριο με σκοπό να στεγαστεί ένα κοινωφελές ίδρυμα. Στις 4 Ιουλίου του 1911 με το υπ’ αριθμόν 55092 συμβόλαιο επισημοποιείται η σύσταση του ιδρύματος και όταν το οικοδόμημα ολοκληρώθηκε στέγασε την “Λαϊκή Σχολή” καθώς και τη “Σχολή απόρων παιδιών”.

Σήμερα στους χώρους του Πνευματικού Κέντρου Καλαμάτας στεγάζονται σήμερα οι δύο βιβλιοθήκες της πόλης: η Λαϊκή Βιβλιοθήκη και η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη, η Πινακοθήκη Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης, η Ένωση Μεσσηνίων Συγγραφέων και το Ελληνικό Κέντρο θαλάσσιων Ερευνών( ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. ).Για την ιστορία οι παλαιοί σε ηλικία Καλαματιανοί αναφέρουν τον χώρο, ως Λαϊκή Σχολή ενώ οι νεότεροι Πνευματικό Κέντρο.

Η ονοματοθεσία ορίζεται με την απόφαση 458/1939 του Δήμου.

Δείτε τον δρόμο στον χάρτη

Ευχαριστούμε τον Βασίλη Χρυσαΐδη για τις πληροφορίες.

Δείτε επίσης:

Ελλαδικό