Ο δρόμος έχει τη δική του ιστορία: Οδός Υπαπαντής

Δρόμοι της Καλαμάτας που τους διασχίζουμε καθημερινά. Έχουμε αναρωτηθεί πότε όμως που οφείλουν το όνομα τους; Σε αυτή τη σειρά δημοσιεύσεων θα επιχειρήσουμε να αποτυπώσουμε σε μεγάλο ποσοστό τον χάρτη των οδών της πόλης, ερμηνεύοντας τα ονόματα τους, τα οποία σε κάποιες περιπτώσεις είναι εύκολο και σαφές να εξηγηθούν αλλά σε άλλες είναι ιδιαίτερα δύσκολη και μπερδεμένη η ερμηνεία τους.

Ακόμη και σε επίσημα έγγραφα του Δήμου δεν διευκρινίζεται επακριβώς η προέλευση της ονοματοδοσίας ορισμένων δρόμων. Επίσης, ορισμένοι δρόμοι έχουν αλλάξει όνομα στο πέρασμα του χρόνου, κάτι το οποίο παραμένει άγνωστο στους περισσότερους από εμάς. Τέλος, είναι σύνηθες το φαινόμενο ένας δρόμος να έχει ένα όνομα το οποίο να παραπέμπει σε πολλά πρόσωπα ή γεγονότα, ως αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλαπλές ερμηνείες για την ονοματοδοσία του.

Παρακάτω θα μιλήσουμε για την οδό Υπαπαντής. Ακολουθεί, λοιπόν, η προέλευση του ονόματος του εν λόγω δρόμου:

Η ονοματοθεσία εδόθη στον συγκεκριμένο δρόμο, καθώς οδηγεί και καταλήγει στον Μητροπολιτικό ιερό ναό Καλαμάτας και πολιούχο της πόλης “Η Υπαπαντή του Κυρίου”. Ο ναός θεμελιώθηκε την 25η Ιανουαρίου 1860 και τα εγκαίνια έγιναν την 19η Αυγούστου το 1873 από τον τότε Αρχιεπίσκοπο Μεσσηνίας Προκόπιο Γεωργιάδη. Για την εύρεση της εικόνας, η παράδοση αναφέρει ότι επί τουρκοκρατίας  ένας σταβλίτης του Πασά της Καλαμάτας, για τρεις συνεχόμενες νύκτες έβλεπε σε όνειρο μία μαυροφορεμένη γυναίκα να του υποδεικνύει να σκάψει σε ένα συγκεκριμένο σημείο. Κατόπιν αδείας που του εδόθη, έσκαψε στο σημείο που στεγάζεται ο σημερινός ναός της Υπαπαντής και  ως εκ θαύματος εμφανίσθηκε η εικόνα  όπου είναι ζωγραφισμένη η Παναγία Βρεφοκρατούσα με τον μικρό Ιησού στην αγκαλιά της.

Η πρώτη λιτάνευση της εικόνας έγινε το 1841 όταν η πανώλη χτύπησε την πόλη της Καλαμάτας και μετά από λίγα χρόνια, καθιερώθηκε η ετήσια  λιτάνευση, στους δρόμους της πόλης. Η εορτή της Υπαπαντής είναι Δεσποτική και Θεομητορική, εορτάζεται η προσφορά του Ιησού στο Ναό κατά Λουκά από την μητέρα του μετά  σαράντα ημέρες από τη γέννηση του, ως όριζε ο Μωσαϊκός νόμος. Σήμερα λέγεται “σαραντισμός” και είναι οι ευχές που παίρνει η μητέρα και το παιδί από τον ιερέα (σαράντα ημέρες μετά την γέννηση του νηπίου). Το αποκορύφωμα της εορτής είναι πάντα στις 2 Φεβρουαρίου.

Για την ιστορία το ανάγλυφο του συγκεκριμένου δρόμου έχει αλλάξει αρκετές φορές κατά το παρελθόν όπως, στο βόρειο ανηφορικό μέρος στο ύψος της οδού Τζάνε υπήρχε ναός  του Αγίου Αθανασίου (του 13ου αιώνα) όπου κατεδαφίστηκε για να περάσουν οι τροχιοδρομικές γραμμές του τράμ ( που συνέδεαν την Καλαμάτα με την παραλία).  Όπως και στο νότιο τμήμα του δρόμου της Υπαπαντής, κοντά στην πλατεία 23ης Μαρτίου έγινε διάνοιξη στις αρχές του 20ου αιώνα, καθώς υπήρχε μόνο μία μικρή δίοδος.

Η ονοματοθεσία ορίζεται με την απόφαση 458/1939 του Δήμου.

Δείτε τον δρόμο στον χάρτη

Ευχαριστούμε τον Βασίλη Χρυσαΐδη για τις πληροφορίες.

Δείτε επίσης:

Ελλαδικό