Ο δρόμος έχει τη δική του ιστορία: Οδός Σκρά

Δρόμοι της Καλαμάτας που τους διασχίζουμε καθημερινά. Έχουμε αναρωτηθεί πότε όμως που οφείλουν το όνομα τους; Σε αυτή τη σειρά δημοσιεύσεων θα επιχειρήσουμε να αποτυπώσουμε σε μεγάλο ποσοστό τον χάρτη των οδών της πόλης, ερμηνεύοντας τα ονόματα τους, τα οποία σε κάποιες περιπτώσεις είναι εύκολο και σαφές να εξηγηθούν αλλά σε άλλες είναι ιδιαίτερα δύσκολη και μπερδεμένη η ερμηνεία τους.

Ακόμη και σε επίσημα έγγραφα του Δήμου δεν διευκρινίζεται επακριβώς η προέλευση της ονοματοδοσίας ορισμένων δρόμων. Επίσης, ορισμένοι δρόμοι έχουν αλλάξει όνομα στο πέρασμα του χρόνου, κάτι το οποίο παραμένει άγνωστο στους περισσότερους από εμάς. Τέλος, είναι σύνηθες το φαινόμενο ένας δρόμος να έχει ένα όνομα το οποίο να παραπέμπει σε πολλά πρόσωπα ή γεγονότα, ως αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλαπλές ερμηνείες για την ονοματοδοσία του.

Παρακάτω θα μιλήσουμε για την οδό Σκρά. Ακολουθεί, λοιπόν, η προέλευση του ονόματος του εν λόγω δρόμου:

Αφιερωμένη εις ανάμνηση όλων εκείνων που πήραν μέρος στη νικηφόρο μάχη του Σκρα, όπου κατά τη διάρκεια του Α΄Παγκοσμίου Πολέμου και συγκεκριμένα στις 30 Μαΐου 1918 έξω από ένα μικρό χωριό το Σκρα στα βορειοδυτικά του νομού Κιλκίς. Ο Ελληνικός στρατός, κινήθηκε εναντίον των κεντρικών δυνάμεων (Βούλγαρων και Γερμανών).Η μάχη ήταν λυσσαλέα και από τις δύο πλευρές, αλλά ο ηρωισμός που επέδειξε ο Ελληνικός στρατός προκάλεσε μεγάλη εντύπωση στους συμμάχους της ΑΝΤΑΝΤ.

Η ονοματοθεσία ορίζεται με την απόφαση 458/1939 του Δήμου.

Δείτε τον δρόμο στον χάρτη

Ευχαριστούμε τον Βασίλη Χρυσαΐδη για τις πληροφορίες.

Δείτε επίσης:

Ελλαδικό