Ο δρόμος έχει τη δική του ιστορία: Οδός Βαλτετσίου

Δρόμοι της Καλαμάτας που τους διασχίζουμε καθημερινά. Έχουμε αναρωτηθεί πότε όμως που οφείλουν το όνομα τους; Σε αυτή τη σειρά δημοσιεύσεων θα επιχειρήσουμε να αποτυπώσουμε σε μεγάλο ποσοστό τον χάρτη των οδών της πόλης, ερμηνεύοντας τα ονόματα τους, τα οποία σε κάποιες περιπτώσεις είναι εύκολο και σαφές να εξηγηθούν αλλά σε άλλες είναι ιδιαίτερα δύσκολη και μπερδεμένη η ερμηνεία τους.

Ακόμη και σε επίσημα έγγραφα του Δήμου δεν διευκρινίζεται επακριβώς η προέλευση της ονοματοδοσίας ορισμένων δρόμων. Επίσης, ορισμένοι δρόμοι έχουν αλλάξει όνομα στο πέρασμα του χρόνου, κάτι το οποίο παραμένει άγνωστο στους περισσότερους από εμάς. Τέλος, είναι σύνηθες το φαινόμενο ένας δρόμος να έχει ένα όνομα το οποίο να παραπέμπει σε πολλά πρόσωπα ή γεγονότα, ως αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλαπλές ερμηνείες για την ονοματοδοσία του.

Παρακάτω θα μιλήσουμε για την οδό Βαλτετσίου. Ακολουθεί, λοιπόν, η προέλευση του ονόματος του εν λόγω δρόμου:

Αφιερωμένη εις ανάμνηση όλων εκείνων των αγωνιστών που συμμετείχαν στην πρώτη – οργανωμένη – νικηφόρα μάχη των Ελλήνων εναντίον των Τούρκων. Η νικηφόρα αυτή μάχη διεξήχθη την Άνοιξη του 1821, και υπήρξε καθοριστική για την ανύψωση του ηθικού των Ελλήνων. Οι απώλειες των Ελλήνων ήταν ελάχιστες, ενώ των Τούρκων έφτασαν τους 300 νεκρούς και πάνω από 500 τραυματίες. Τα λάφυρα των Ελλήνων ήταν πολλά τουφέκια, 1 πυροβόλο κλπ.

Η μάχη αυτή λειτούργησε αρνητικά στην ψυχολογία των Τούρκων και ήταν το εφαλτήριο των Ελλήνων για την άλωση της Τριπολιτσάς από τους Έλληνες (23 Σεπτεμβρίου 1821). Ο Κολοκοτρώνης με την τακτική που εφάρμοσε και ενήργησε στη μάχη του Βαλτετσίου εδραιώθηκε στη συνείδηση των Ελλήνων.

Η ονοματοθεσία ορίζεται με την απόφαση 458/1939 του Δήμου.

Δείτε τον δρόμο στον χάρτη

Ευχαριστούμε τον Βασίλη Χρυσαΐδη για τις πληροφορίες.

Δείτε επίσης:

Ελλαδικό