Ο δρόμος έχει τη δική του ιστορία: Οδός Αριστοδήμου

Δρόμοι της Καλαμάτας που τους διασχίζουμε καθημερινά. Έχουμε αναρωτηθεί πότε όμως που οφείλουν το όνομα τους; Σε αυτή τη σειρά δημοσιεύσεων θα επιχειρήσουμε να αποτυπώσουμε σε μεγάλο ποσοστό τον χάρτη των οδών της πόλης, ερμηνεύοντας τα ονόματα τους, τα οποία σε κάποιες περιπτώσεις είναι εύκολο και σαφές να εξηγηθούν αλλά σε άλλες είναι ιδιαίτερα δύσκολη και μπερδεμένη η ερμηνεία τους.

Ακόμη και σε επίσημα έγγραφα του Δήμου δεν διευκρινίζεται επακριβώς η προέλευση της ονοματοδοσίας ορισμένων δρόμων. Επίσης, ορισμένοι δρόμοι έχουν αλλάξει όνομα στο πέρασμα του χρόνου, κάτι το οποίο παραμένει άγνωστο στους περισσότερους από εμάς. Τέλος, είναι σύνηθες το φαινόμενο ένας δρόμος να έχει ένα όνομα το οποίο να παραπέμπει σε πολλά πρόσωπα ή γεγονότα, ως αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλαπλές ερμηνείες για την ονοματοδοσία του.

Παρακάτω θα μιλήσουμε για την οδό Αριστοδήμου. Ακολουθεί, λοιπόν, η προέλευση του ονόματος του εν λόγω δρόμου:

Αφιερωμένη στον Μεσσήνιο βασιλιά ήρωα Αριστόδημο του Α΄ Μεσσηνιακού Πολέμου (743 – 724 π.χ.) μεταξύ Μεσσήνιων και Σπαρτιατών.

Δύο διαφορετικές εκδοχές υπάρχουν σχετικά με τα αίτια που οδήγησαν στο πόλεμο. Στα σύνορα της Μεσσηνίας και της Λακωνίας, (στην περιοχή Βόλιμνος της σημερινής Αρτεμισίας Καλαμάτας), στο ιερό της Λιμνάτιδος Αρτέμιδος, κάθε χρόνο επιτελείτο εορτή,που συμμετείχαν Μεσσήνιοι και Σπαρτιάτες, καθώς και κάτοικοι άλλων πόλεων. Οι Σπαρτιάτες ισχυρίζονται ότι κατά την διάρκεια της γιορτής οι Μεσσήνιοι σκότωσαν τον βασιλιά της Σπάρτης Τήλεκλο και απήγαγαν τις νεαρές Σπαρτιάτισες ιέριες του ναού. Οι δε Μεσσήνιοι ισχυρίζονται ότι στην ίδια γιορτή πως οι Σπαρτιάτες σκότωσαν τους Μεσσήνιους άρχοντες και βασιλιάδες, στέλνοντας μερικούς νεαρούς Σπαρτιάτες, ντυμένους με γυναικεία ρούχα, στο στρατόπεδο των Μεσσηνίων.

Κάποιοι όμως από τους Μεσσήνιους αντιλήφθηκαν την παγίδα και πάνω στην συμπλοκή σκότωσαν τους νεαρούς άνδρες, μαζί με τον βασιλιά Τήλεκλο. Κατά τον Παυσανίας αληθινή είναι η εκδοχή των Μεσσηνίων. Αποτέλεσμα ήταν να ξεσπάσει πόλεμος και μετά από αιφνιδιαστική νυχτερινή επίθεση των Σπαρτιατών στην Άμφεια, οι Μεσσήνιοι οχυρώθηκαν στην Ιθώμη, και ζήτησαν χρησμό από το μαντείο των Δελφών. Ο χρησμός έλεγε πως έπρεπε να θυσιάσουν μια παρθένα κοπέλα για να μείνουν ασφαλείς,ο Αριστόδημος ήταν αυτός που θυσίασε την κόρη του. Οι Σπαρτιάτες, μαθαίνοντας για τον χρησμό και την θυσία αυτή, φοβήθηκαν για την επαλήθευση του και έμειναν για αρκετά χρόνια μακριά από την Ιθώμη.

Ο Αριστόδημος αναλαμβάνει νέος βασιλιάς της Μεσσηνίας και οδηγεί τον στρατό του εναντίων των Σπαρτιατών, κάνοντάς τους να υποχωρήσουν πίσω στη Λακωνία. Μετά από αυτό οι Σπαρτιάτες αποφάσισαν να ζητήσουν και αυτοί χρησμό από τους Δελφούς.Τελικά επιτέθηκαν νίκησαν τους Μεσσήνιους και σκότωσαν τον Αριστόδημο. Μετά από αυτό οι Μεσσήνιοι αναγκάσθηκαν να καταφύγουν σε άλλες περιοχές, όσοι έμειναν πίσω υποδουλώθηκαν.

Ο Πρώτος Μεσσηνιακός Πόλεμος, κράτησε 20 ολόκληρα χρόνια.

Η ονοματοθεσία ορίζεται με την απόφαση 458/1939 του Δήμου.

Δείτε τον δρόμο στον χάρτη

Ευχαριστούμε τον Βασίλη Χρυσαΐδη για τις πληροφορίες.

Δείτε επίσης:

Ελλαδικό