Ο δρόμος έχει τη δική του ιστορία: Οδός Αγίου Νικολάου

Δρόμοι της Καλαμάτας που τους διασχίζουμε καθημερινά. Έχουμε αναρωτηθεί πότε όμως που οφείλουν το όνομα τους; Σε αυτή τη σειρά δημοσιεύσεων θα επιχειρήσουμε να αποτυπώσουμε σε μεγάλο ποσοστό τον χάρτη των οδών της πόλης, ερμηνεύοντας τα ονόματα τους, τα οποία σε κάποιες περιπτώσεις είναι εύκολο και σαφές να εξηγηθούν αλλά σε άλλες είναι ιδιαίτερα δύσκολη και μπερδεμένη η ερμηνεία τους.

Ακόμη και σε επίσημα έγγραφα του Δήμου δεν διευκρινίζεται επακριβώς η προέλευση της ονοματοδοσίας ορισμένων δρόμων. Επίσης, ορισμένοι δρόμοι έχουν αλλάξει όνομα στο πέρασμα του χρόνου, κάτι το οποίο παραμένει άγνωστο στους περισσότερους από εμάς. Τέλος, είναι σύνηθες το φαινόμενο ένας δρόμος να έχει ένα όνομα το οποίο να παραπέμπει σε πολλά πρόσωπα ή γεγονότα, ως αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλαπλές ερμηνείες για την ονοματοδοσία του.

Παρακάτω θα μιλήσουμε για την οδό Αγίου Νικολάου. Ακολουθεί, λοιπόν, η προέλευση του ονόματος του εν λόγω δρόμου:

Αφιερωμένη στον ιερό ναό του αγίου Νικολάου Φλαρίου, καθώς περνά εμπρός από την είσοδο του ναού. Ο ιερός ναός θεμελιώθηκε επάνω στα ερείπια της παλαιότερης εκκλησίας που προ υπήρχε, του Αγίου Νικολάου των Ξένων, όπου κατά την περίοδο μετά τη Ναυμαχία του Ναυαρίνου, στρατοπέδευσε ο Γάλλος στρατηγός Μαιζών, όταν του ζητήθηκε να προστατεύσει τη Μεσσηνία από τα υπολείμματα των διασκορπισμένων τουρκο-αιγυπτίων του Ιμπραήμ.

Για το όνομά του Αγίου Νικολάου του Φλαρίου, δύο είναι οι πιθανές εκδοχές: Η πρώτη εικάζει, το όνομα να προέρχεται από το ότι στην παλαιότερη εκκλησία του Αγίου Νικολάου των Ξένων, λειτουργούσαν καθολικοί ιερείς (fraters) και οι Καλαματιανοί τους αποκαλούσαν Φλάρους. Η δεύτερη εκδοχή, να πήρε την ονομασία του από το όνομα του τάγματος που στρατοπέδευσε δίπλα στον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου των Ξένων, υπό τις εντολές του στρατηγού Μαιζών για την ασφάλεια της Καλαμάτας και ονομαζόταν Φράριον-Φλάριον.

Η ονοματοθεσία ορίζεται με την απόφαση 458/1939 του Δήμου.

Δείτε τον δρόμο στον χάρτη

Ευχαριστούμε τον Βασίλη Χρυσαΐδη για τις πληροφορίες.

Δείτε επίσης:

Ελλαδικό