Ο δρόμος έχει τη δική του ιστορία: Λεωφόρος Αριστομένους

Δρόμοι της Καλαμάτας που τους διασχίζουμε καθημερινά. Έχουμε αναρωτηθεί πότε όμως που οφείλουν το όνομα τους; Σε αυτή τη σειρά δημοσιεύσεων θα επιχειρήσουμε να αποτυπώσουμε σε μεγάλο ποσοστό τον χάρτη των οδών της πόλης, ερμηνεύοντας τα ονόματα τους, τα οποία σε κάποιες περιπτώσεις είναι εύκολο και σαφές να εξηγηθούν αλλά σε άλλες είναι ιδιαίτερα δύσκολη και μπερδεμένη η ερμηνεία τους.

Ακόμη και σε επίσημα έγγραφα του Δήμου δεν διευκρινίζεται επακριβώς η προέλευση της ονοματοδοσίας ορισμένων δρόμων. Επίσης, ορισμένοι δρόμοι έχουν αλλάξει όνομα στο πέρασμα του χρόνου, κάτι το οποίο παραμένει άγνωστο στους περισσότερους από εμάς. Τέλος, είναι σύνηθες το φαινόμενο ένας δρόμος να έχει ένα όνομα το οποίο να παραπέμπει σε πολλά πρόσωπα ή γεγονότα, ως αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλαπλές ερμηνείες για την ονοματοδοσία του.

Παρακάτω θα μιλήσουμε για την οδό… ή μάλλον λεωφόρο Αριστομένους. Ακολουθεί, λοιπόν, η προέλευση του ονόματος του εν λόγω δρόμου:

Αφιερωμένη στον Μεσσήνιο ήρωα Αριστομένη. Το όνομα του προέρχεται από το άριστος – μένος = ο ανδρείοτατος (ανδρειωμένος). Άνηκε στο γένος των Αιπυτιδών. Σύμφωνα με την παράδοση πατέρας του ήταν ο Πύρρος ή ο Νικομίδης και μητέρα του η Νικοτέλεια. Ο Αριστομένης ως αρχηγός και ήρωας των Μεσσηνίων κατά τον Β’  Μεσσηνιακό  Πόλεμο  (685 – 668 π.Χ.) πολέμησε εναντίων των Σπαρτιατών με πολλές στρατιωτικές επιτυχίες.

Τρεις φορές αιχμαλωτίστηκε από τους Σπαρτιάτες και ισάριθμες φορές κατάφερε να δραπετεύσει. Σε  μία μάχη που οι Σπαρτιάτες τον έπιασαν αιχμάλωτο και τον έριξαν στον Καιάδα, αυτός δεν σκοτώθηκε και με την παρατηρητικότητα του ακολούθησε  μία  αλεπού  που  ήταν εκεί και μπαινόβγαινε στο βάραθρο για να τρώει, μέσα από μία τρυπά οδηγήθηκε έξω από την χαράδρα,  στην ελευθερία του.

Επέστρεψε στην πόλη της Είρας που επολιορκείτο από τους Σπαρτιάτες και με τον ηρωισμό του κατάφερε μαζί με άλλους να διασπάσει την πολιορκία των Σπαρτιατών και να ελευθερώσει τα γυναικόπαιδα. Τους οδήγησε στην Αρκαδία και ενώ ετοιμαζόταν να επιτεθεί στην πόλη της Σπάρτης, προδόθηκε από τον βασιλιά της Αρκαδίας, Αριστοκράτη.

Μετά από αυτά οι Μεσσήνιοι κατέφυγαν στην Νότια Ιταλία όπου ίδρυσαν την νέα πόλη της Μεσσήνης. Ο Αριστομένης  κατέφυγε στους Δελφούς για να βρει νέους συμμάχους, εκεί  γνώρισε τον Δαμανήγο βασιλιά της Ιαλυσού της Ρόδου και τον ακολούθησε, στην Ρόδο  παντρεύτηκε την θυγατέρα του Δαμανήγου και προσπάθησε να βρει συμμάχους για να επιστρέψει στη Μεσσηνία, τελικά δεν τα κατάφερε και στο τέλος πέθανε πικραμένος.

Η ονοματοθεσία ορίζεται με την απόφαση 458/1939 του Δήμου.  

Δείτε τον δρόμο στον χάρτη

Ευχαριστούμε τον Βασίλη Χρυσαΐδη για τις πληροφορίες.

Δείτε επίσης:

Ελλαδικό