Ο δρόμος έχει τη δική του ιστορία: Οδός Ηρώων

Δρόμοι της Καλαμάτας που τους διασχίζουμε καθημερινά. Έχουμε αναρωτηθεί πότε όμως που οφείλουν το όνομα τους; Σε αυτή τη σειρά δημοσιεύσεων θα επιχειρήσουμε να αποτυπώσουμε σε μεγάλο ποσοστό τον χάρτη των οδών της πόλης, ερμηνεύοντας τα ονόματα τους, τα οποία σε κάποιες περιπτώσεις είναι εύκολο και σαφές να εξηγηθούν αλλά σε άλλες είναι ιδιαίτερα δύσκολη και μπερδεμένη η ερμηνεία τους.

Ακόμη και σε επίσημα έγγραφα του Δήμου δεν διευκρινίζεται επακριβώς η προέλευση της ονοματοδοσίας ορισμένων δρόμων. Επίσης, ορισμένοι δρόμοι έχουν αλλάξει όνομα στο πέρασμα του χρόνου, κάτι το οποίο παραμένει άγνωστο στους περισσότερους από εμάς. Τέλος, είναι σύνηθες το φαινόμενο ένας δρόμος να έχει ένα όνομα το οποίο να παραπέμπει σε πολλά πρόσωπα ή γεγονότα, ως αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλαπλές ερμηνείες για την ονοματοδοσία του.

Παρακάτω θα μιλήσουμε για την οδό Ηρώων. Ακολουθεί, λοιπόν, η προέλευση του ονόματος του εν λόγω δρόμου:

Αφιερωμένη σε όλους εκείνους που αγωνίστηκαν για τα ιδανικά της ελευθερία τους, της σκέψης τους, της πατρίδας τους, της οικογενείας τους, των συνανθρώπων τους, της δημοκρατίας κλπ.

Όσο λογικό και εύκολο φαίνεται, θέλει και απαιτείται μεγάλη τόλμη για να σηκώσεις το ανάστημα σου απέναντι στο δυνάστη – βασανιστή που σε καταπιέζει και εσύ να εκφέρεις λόγο ή να κάνεις πράξεις, που θα σε βοηθήσουν να ελευθερωθείς (να αναπνεύσεις).

Το υπέρτατο για έναν ήρωα είναι, όταν οι πράξεις του καθορίζονται από ευγενή κίνητρα και όχι από προσωπικό συμφέρον (ανιδιοτελώς).

Η ονοματοθεσία ορίζεται με την απόφαση 458/1939 του Δήμου.

Δείτε τον δρόμο στον χάρτη

Ευχαριστούμε τον Βασίλη Χρυσαΐδη για τις πληροφορίες.

Δείτε επίσης:

Ελλαδικό