Ο δρόμος έχει τη δική του ιστορία: Οδός Κηπούπολης

Δρόμοι της Καλαμάτας που τους διασχίζουμε καθημερινά. Έχουμε αναρωτηθεί πότε όμως που οφείλουν το όνομα τους; Σε αυτή τη σειρά δημοσιεύσεων θα επιχειρήσουμε να αποτυπώσουμε σε μεγάλο ποσοστό τον χάρτη των οδών της πόλης, ερμηνεύοντας τα ονόματα τους, τα οποία σε κάποιες περιπτώσεις είναι εύκολο και σαφές να εξηγηθούν αλλά σε άλλες είναι ιδιαίτερα δύσκολη και μπερδεμένη η ερμηνεία τους.

Ακόμη και σε επίσημα έγγραφα του Δήμου δεν διευκρινίζεται επακριβώς η προέλευση της ονοματοδοσίας ορισμένων δρόμων. Επίσης, ορισμένοι δρόμοι έχουν αλλάξει όνομα στο πέρασμα του χρόνου, κάτι το οποίο παραμένει άγνωστο στους περισσότερους από εμάς. Τέλος, είναι σύνηθες το φαινόμενο ένας δρόμος να έχει ένα όνομα το οποίο να παραπέμπει σε πολλά πρόσωπα ή γεγονότα, ως αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλαπλές ερμηνείες για την ονοματοδοσία του.

Παρακάτω θα μιλήσουμε για την οδό Κηπούπολης. Ακολουθεί, λοιπόν, η προέλευση του ονόματος του εν λόγω δρόμου:

Αφιερωμένη στις μνήμες του χθες. Η προηγούμενη ονομασία της εν λόγω περιοχής ήταν «περιβόλια» και έτσι την αναφέρουν ακόμα και σήμερα οι μεγαλύτεροι σε ηλικία Καλαματιανοί. Η αρχική έκταση της κηπούπολης ήταν πολύ μεγαλύτερη απ ότι είναι σήμερα. Πολλά ήταν τα ποτιστικά πηγάδια που πότιζαν τις καλλιέργειες, το έδαφος ήταν πολύ γόνιμο. Σήμερα το ανάγλυφο της περιοχής έχει αλλάξει κατά πολύ, δρόμοι, πολυκατοικίες και άλλα, έχουν καλύψει ένα πολύ μεγάλο μέρος, από την έκταση που κάλυπταν τα περιβόλια. Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια η περιοχή έχει εγκαταλειφθεί, το μόνο που θυμίζει κάτι στους παλιούς, είναι οι μυρωδιές της ανθοφορίας την άνοιξη, από τις πορτοκαλιές και τις λεμονιές.

Η ονοματοθεσία ορίζεται με την απόφαση 235/1976 του Δήμου.

Δείτε τον δρόμο στον χάρτη

Ευχαριστούμε τον Βασίλη Χρυσαΐδη για τις πληροφορίες.

Δείτε επίσης:

Ελλαδικό