Ο δρόμος έχει τη δική του ιστορία: Οδός Ευαγγελίστριας

Δρόμοι της Καλαμάτας που τους διασχίζουμε καθημερινά. Έχουμε αναρωτηθεί πότε όμως που οφείλουν το όνομα τους; Σε αυτή τη σειρά δημοσιεύσεων θα επιχειρήσουμε να αποτυπώσουμε σε μεγάλο ποσοστό τον χάρτη των οδών της πόλης, ερμηνεύοντας τα ονόματα τους, τα οποία σε κάποιες περιπτώσεις είναι εύκολο και σαφές να εξηγηθούν αλλά σε άλλες είναι ιδιαίτερα δύσκολη και μπερδεμένη η ερμηνεία τους.

Ακόμη και σε επίσημα έγγραφα του Δήμου δεν διευκρινίζεται επακριβώς η προέλευση της ονοματοδοσίας ορισμένων δρόμων. Επίσης, ορισμένοι δρόμοι έχουν αλλάξει όνομα στο πέρασμα του χρόνου, κάτι το οποίο παραμένει άγνωστο στους περισσότερους από εμάς. Τέλος, είναι σύνηθες το φαινόμενο ένας δρόμος να έχει ένα όνομα το οποίο να παραπέμπει σε πολλά πρόσωπα ή γεγονότα, ως αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλαπλές ερμηνείες για την ονοματοδοσία του.

Παρακάτω θα μιλήσουμε για την οδό Ευαγγελίστρια. Ακολουθεί, λοιπόν, η προέλευση του ονόματος του εν λόγω δρόμου:

Αφιερωμένη στην εταιρία «Ευαγγελίστρια» που ιδρύθηκε το 1925. Για την ιστορία: δύο καλαματιανοί έμποροι ιδρύουν μία ετερόρρυθμη εμπορική εταιρεία με την επωνυμία «Στασινόπουλος – Παπαδόπουλος και ΣΙΑ». Αγοράζουν μία σειρά όμορων οικοπέδων στην δυτική πλευρά του λιμανιού της Καλαμάτας, που τότε άνθιζε η εμπορική ζωή της πόλης. Μετά την ολοκλήρωση της αγοράς των οικοπέδων, συστήνουν μία νέα εταιρεία με επωνυμία «Κυλινδρόμυλοι Μεσσηνίας «Ευαγγελίστρια» Α.Ε.».

Το εταιρικό κεφάλαιο ανερχόταν σε 16.500.000 δρχ. και κόπηκαν 66.000 μετοχές που η κάθε μετοχή είχε αξία 250 δραχμές. Το εγχείρημα των πρωτεργατών πέτυχε και μετά ολίγο χρόνο στο λιμάνι της Καλαμάτας, ορθώνεται η κτηριακή εγκατάσταση που οι ντόπιοι την αποκαλούσαν «Ευαγγελίστρια», ή «Επιλιμένιος», ή «Κάτω Μύλος», ή «Μεγάλος Μύλος».

Τα χρόνια περνούσαν και η επιχείρηση κρινόταν άκρως επιτυχημένη, μέχρι που ήρθε ο 2ος Παγκόσμιος πόλεμος και την διαχείριση την ανέλαβαν οι Ιταλοί, με αποτέλεσμα το εργοστάσιο να υποστεί μεγάλες ζημιές. Μετά την απελευθέρωση έγιναν προσπάθειες να ορθοποδήσει η εταιρία, αλλά κάτι ο ανταγωνισμός από άλλες εταιρίες, κάτι η αδυναμία εκσυγχρονισμού, κάτι η κακοδιαχείριση και στο τέλος ο σεισμός του 1986, έδωσε την χαριστική βολή, που οδήγησε στο κλείσιμο της εταιρείας.

Η ονοματοθεσία ορίζεται με την απόφαση 458/1939 του Δήμου.

Δείτε τον δρόμο στον χάρτη

Ευχαριστούμε τον Βασίλη Χρυσαΐδη για τις πληροφορίες.

Δείτε επίσης:

Ελλαδικό