Ο δρόμος έχει τη δική του ιστορία: Οδός Τσαμαδού

Δρόμοι της Καλαμάτας που τους διασχίζουμε καθημερινά. Έχουμε αναρωτηθεί πότε όμως που οφείλουν το όνομα τους; Σε αυτή τη σειρά δημοσιεύσεων θα επιχειρήσουμε να αποτυπώσουμε σε μεγάλο ποσοστό τον χάρτη των οδών της πόλης, ερμηνεύοντας τα ονόματα τους, τα οποία σε κάποιες περιπτώσεις είναι εύκολο και σαφές να εξηγηθούν αλλά σε άλλες είναι ιδιαίτερα δύσκολη και μπερδεμένη η ερμηνεία τους.

Ακόμη και σε επίσημα έγγραφα του Δήμου δεν διευκρινίζεται επακριβώς η προέλευση της ονοματοδοσίας ορισμένων δρόμων. Επίσης, ορισμένοι δρόμοι έχουν αλλάξει όνομα στο πέρασμα του χρόνου, κάτι το οποίο παραμένει άγνωστο στους περισσότερους από εμάς. Τέλος, είναι σύνηθες το φαινόμενο ένας δρόμος να έχει ένα όνομα το οποίο να παραπέμπει σε πολλά πρόσωπα ή γεγονότα, ως αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλαπλές ερμηνείες για την ονοματοδοσία του.

Παρακάτω θα μιλήσουμε για την οδό Τσαμαδού. Ακολουθεί, λοιπόν, η προέλευση του ονόματος του εν λόγω δρόμου:

Αφιερωμένη στον Αναστάσιο Τσαμαδό που γεννήθηκε στην Ύδρα το 1774. Ήταν ο καπετάνιος του καραβιού «βρίκιου Άρης» και αρχηγός μοίρας υπό τον Μιαούλη. Είχε πολλές συμμετοχές σε επιχειρήσεις που έλαβαν χώρα στις ελληνικές θάλασσες.

Στη Χίο, ήταν ο πρώτος που όρμησε και επιτέθηκε στο ντελίνι του Καπετάν πασά. Επίσης συμμετείχε στην ναυμαχία των Πατρών. Αλλά και στα επόμενα χρόνια, παρών ήταν σε όλες σχεδόν τις ναυτικές εκστρατείες στο Αιγαίο, τα Πελοποννησιακά παράλια και τον Κορινθιακό.

Δυστυχώς αψηφώντας τον θάνατο, σκοτώθηκε κατά την πτώση της Σφακτηρίας το 1825, από τα στρατεύματα του Ιμπραήμ.

Η ονοματοθεσία ορίζεται με την απόφαση 458/1939 του Δήμου.

Δείτε τον δρόμο στον χάρτη

Ευχαριστούμε τον Βασίλη Χρυσαΐδη για τις πληροφορίες.

Δείτε επίσης:

Ελλαδικό