Ο δρόμος έχει τη δική του ιστορία: Οδός Τριών Ναυάρχων

Δρόμοι της Καλαμάτας που τους διασχίζουμε καθημερινά. Έχουμε αναρωτηθεί πότε όμως που οφείλουν το όνομα τους; Σε αυτή τη σειρά δημοσιεύσεων θα επιχειρήσουμε να αποτυπώσουμε σε μεγάλο ποσοστό τον χάρτη των οδών της πόλης, ερμηνεύοντας τα ονόματα τους, τα οποία σε κάποιες περιπτώσεις είναι εύκολο και σαφές να εξηγηθούν αλλά σε άλλες είναι ιδιαίτερα δύσκολη και μπερδεμένη η ερμηνεία τους.

Ακόμη και σε επίσημα έγγραφα του Δήμου δεν διευκρινίζεται επακριβώς η προέλευση της ονοματοδοσίας ορισμένων δρόμων. Επίσης, ορισμένοι δρόμοι έχουν αλλάξει όνομα στο πέρασμα του χρόνου, κάτι το οποίο παραμένει άγνωστο στους περισσότερους από εμάς. Τέλος, είναι σύνηθες το φαινόμενο ένας δρόμος να έχει ένα όνομα το οποίο να παραπέμπει σε πολλά πρόσωπα ή γεγονότα, ως αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλαπλές ερμηνείες για την ονοματοδοσία του.

Παρακάτω θα μιλήσουμε για την οδό Τριών Ναυάρχων. Ακολουθεί, λοιπόν, η προέλευση του ονόματος του εν λόγω δρόμου:

Αφιερωμένη στους τρεις Ναύαρχους. Τον Άγγλο αντιναύαρχο Εντουαρντ Κόδριγκτον, τον Γάλλο υποναύαρχο Ερίκ Δεριγνί και τον Ρώσο υποναύαρχο, Λόνγκιν Χέιδεν (Ολλανδός, αλλά στην υπηρεσία του τσάρου).

Είναι αυτοί που είχαν σταλεί από τις μεγάλες δυνάμεις για την τήρηση της συνθήκης του Λονδίνου. Αλλά η μη τήρηση των συμφωνηθέντων από τον σουλτάνο, είχε ως αποτέλεσμα την ναυμαχία του Ναυαρίνου, που με τον στόλο τους νίκησαν τους Τούρκους και ουσιαστικά τους υποχρέωσαν να εφαρμόσουν, τη Συνθήκη του Λονδίνου, όπου παραχωρήθηκε η ανεξαρτησία στους Έλληνες. Η συμβολή τους είναι πολύ μεγάλη για το που σήμερα, εμείς είμαστε κράτος και ελεύθεροι.

Ένα “ΜΕΓΑΛΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ”.

Η ονοματοθεσία ορίζεται με την απόφαση 458/1939 του Δήμου.

Δείτε τον δρόμο στον χάρτη

Ευχαριστούμε τον Βασίλη Χρυσαΐδη για τις πληροφορίες.

Δείτε επίσης:

Ελλαδικό