Ο δρόμος έχει τη δική του ιστορία: Οδός Δαμοφώντος

Δρόμοι της Καλαμάτας που τους διασχίζουμε καθημερινά. Έχουμε αναρωτηθεί πότε όμως που οφείλουν το όνομα τους; Σε αυτή τη σειρά δημοσιεύσεων θα επιχειρήσουμε να αποτυπώσουμε σε μεγάλο ποσοστό τον χάρτη των οδών της πόλης, ερμηνεύοντας τα ονόματα τους, τα οποία σε κάποιες περιπτώσεις είναι εύκολο και σαφές να εξηγηθούν αλλά σε άλλες είναι ιδιαίτερα δύσκολη και μπερδεμένη η ερμηνεία τους.

Ακόμη και σε επίσημα έγγραφα του Δήμου δεν διευκρινίζεται επακριβώς η προέλευση της ονοματοδοσίας ορισμένων δρόμων. Επίσης, ορισμένοι δρόμοι έχουν αλλάξει όνομα στο πέρασμα του χρόνου, κάτι το οποίο παραμένει άγνωστο στους περισσότερους από εμάς. Τέλος, είναι σύνηθες το φαινόμενο ένας δρόμος να έχει ένα όνομα το οποίο να παραπέμπει σε πολλά πρόσωπα ή γεγονότα, ως αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλαπλές ερμηνείες για την ονοματοδοσία του.

Παρακάτω θα μιλήσουμε για την οδό Δαμοφώντος. Ακολουθεί, λοιπόν, η προέλευση του ονόματος του εν λόγω δρόμου:

Αφιερωμένη στον Μεσσήνιο γλύπτη Δαμοφών, που ήταν γιος του Φιλίππου. Επιδιδόταν στην κατασκευή αγαλμάτων, που εικόνιζαν αποκλειστικά θεούς και ήρωες.

Ήταν ο γνωστότερος γλύπτης, της ώριμης ελληνιστικής περιόδου στη Νότια Ελλάδα. Xάρη στον περιηγητή Παυσανία, ο οποίος εκτιμούσε ιδιαίτερα την τέχνη του Δαμοφώντος, γνωρίζουμε δεκαπέντε τουλάχιστον έργα του. Το πιο διάσημο έργο του είναι το γλυπτό της Ειλείθυιας στο Αίγιο. Άλλα είναι: τα αγάλματα της Υγείας και του Ασκληπιού, η κολοσσιαία κεφαλή του τιτάνα Άνυτου και άλλα πολλά.

Επίσης υπήρχαν γλυπτά του, με ξύλινο σώμα και μαρμάρινο πρόσωπο και άκρα. O Παυσανίας μας πληροφορεί ότι ο Μεσσήνιος γλύπτης κλήθηκε από τους Ηλείους στην Ολυμπία να επισκευάσει το λατρευτικό χρυσελεφάντινο άγαλμα του Δία, το περίφημο στη αρχαιότητα έργο του μεγάλου Φειδία, και ότι τιμήθηκε ιδιαίτερα για τη δουλειά του από τη βουλή της Ηλιδας.

Η ονοματοθεσία ορίζεται με την απόφαση 458/1939 του Δήμου.

Δείτε τον δρόμο στον χάρτη

Ευχαριστούμε τον Βασίλη Χρυσαΐδη για τις πληροφορίες.

Δείτε επίσης:

Ελλαδικό