Ο δρόμος έχει τη δική του ιστορία: Οδός Ομήρου

Δρόμοι της Καλαμάτας που τους διασχίζουμε καθημερινά. Έχουμε αναρωτηθεί πότε όμως που οφείλουν το όνομα τους; Σε αυτή τη σειρά δημοσιεύσεων θα επιχειρήσουμε να αποτυπώσουμε σε μεγάλο ποσοστό τον χάρτη των οδών της πόλης, ερμηνεύοντας τα ονόματα τους, τα οποία σε κάποιες περιπτώσεις είναι εύκολο και σαφές να εξηγηθούν αλλά σε άλλες είναι ιδιαίτερα δύσκολη και μπερδεμένη η ερμηνεία τους.

Ακόμη και σε επίσημα έγγραφα του Δήμου δεν διευκρινίζεται επακριβώς η προέλευση της ονοματοδοσίας ορισμένων δρόμων. Επίσης, ορισμένοι δρόμοι έχουν αλλάξει όνομα στο πέρασμα του χρόνου, κάτι το οποίο παραμένει άγνωστο στους περισσότερους από εμάς. Τέλος, είναι σύνηθες το φαινόμενο ένας δρόμος να έχει ένα όνομα το οποίο να παραπέμπει σε πολλά πρόσωπα ή γεγονότα, ως αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλαπλές ερμηνείες για την ονοματοδοσία του.

Παρακάτω θα μιλήσουμε για την οδό Ομήρου. Ακολουθεί, λοιπόν, η προέλευση του ονόματος του εν λόγω δρόμου:

Αφιερωμένη στον μεγάλο (όλων των εποχών) αρχαίο Έλληνα επικό ποιητή. Έζησε μεταξύ 9ου και 8ου αιώνα π.χ. Για την ζωή του ελάχιστα είναι γνωστά, ενώ υπάρχουν πολλές μυθικές παραδόσεις. Σύμφωνα με κάποιες παραδόσεις για την ζωή του ήταν γιός του Μέλητα. Επίσης λόγω του πλήθους των ιωνικών στοιχείων στην ομηρική γλώσσα θεωρείται η Ιωνία ως πατρίδα του.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαθέτουμε ο Όμηρος ήταν τυφλός, αν και πολλοί το αμφισβητούν, άλλοι επικαλούνται την γεωγραφική ακρίβεια της Ιλιάδας, (όλων των περιοχών) πρέπει να γνώριζε από πρώτο χέρι το ανάγλυφο της περιοχής. Και κατ’ άλλους, ότι ένας ύμνος προς τον Απόλλωνα από έναν τυφλό ραψωδό, εσφαλμένα τον απέδωσαν στον Όμηρο και (έτσι του πρόσαψαν το τυφλός).

Έμεινε στην ιστορία από την Ιλιάδα που την συνέθεσε γύρω στο 750 π.Χ. (και αναφέρεται στον Τρωικό πόλεμο μεταξύ Αχαιών και Τρώων), και την Οδύσσεια γύρω στα 710 π.Χ. (η περιπέτειες της επιστροφής του Οδυσσέα στην Ιθάκη). Άλλα έργα του είναι <<Βατραχομυομαχία>> και το κωμικό έργο <<Μαργίτης>>.

Η ονοματοθεσία ορίζεται με την απόφαση 458/1939 του Δήμου.

Δείτε τον δρόμο στον χάρτη

Ευχαριστούμε τον Βασίλη Χρυσαΐδη για τις πληροφορίες.

Δείτε επίσης:

Ελλαδικό