Ο δρόμος έχει τη δική του ιστορία: Οδός Σοφοκλέους

Δρόμοι της Καλαμάτας που τους διασχίζουμε καθημερινά. Έχουμε αναρωτηθεί πότε όμως που οφείλουν το όνομα τους; Σε αυτή τη σειρά δημοσιεύσεων θα επιχειρήσουμε να αποτυπώσουμε σε μεγάλο ποσοστό τον χάρτη των οδών της πόλης, ερμηνεύοντας τα ονόματα τους, τα οποία σε κάποιες περιπτώσεις είναι εύκολο και σαφές να εξηγηθούν αλλά σε άλλες είναι ιδιαίτερα δύσκολη και μπερδεμένη η ερμηνεία τους.

Ακόμη και σε επίσημα έγγραφα του Δήμου δεν διευκρινίζεται επακριβώς η προέλευση της ονοματοδοσίας ορισμένων δρόμων. Επίσης, ορισμένοι δρόμοι έχουν αλλάξει όνομα στο πέρασμα του χρόνου, κάτι το οποίο παραμένει άγνωστο στους περισσότερους από εμάς. Τέλος, είναι σύνηθες το φαινόμενο ένας δρόμος να έχει ένα όνομα το οποίο να παραπέμπει σε πολλά πρόσωπα ή γεγονότα, ως αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλαπλές ερμηνείες για την ονοματοδοσία του.

Παρακάτω θα μιλήσουμε για την οδό Σοφοκλέους. Ακολουθεί, λοιπόν, η προέλευση του ονόματος του εν λόγω δρόμου:

Αφιερωμένη σε έναν από τους μεγαλύτερους τραγικούς ποιητές της αρχαίας Ελλάδος. Γεννήθηκε στον Ίππιο Κολωνό της Αθήνας, το 496 π.Χ. και απεβίωσε το 406 π.Χ. Πατέρας του είναι ο Σόφιλος που ήταν οπλοποιός. Έλαβε επιμελημένη αγωγή και παιδεία. Δεκαπενταετής, ήταν ο κορυφαίος του χορού των εφήβων που πήρε μέρος στον εορτασμό της νίκης για τη ναυμαχία της Σαλαμίνας. Συνδέθηκε στενά με πολιτικές και πνευματικές προσωπικότητες της εποχής, όπως με τον Περικλή, τον Σωκράτη, τον Πλάτωνα. Διετέλεσε Ελληνοταμίας το 443π.χ. και στρατηγός 441 ως 440π.χ. Οδήγησε την τραγωδία στο υψηλότερο σημείο της τελειότητας. Εισήγαγε σημαντικούς νεωτερισμούς στην τραγωδία, αύξησε τον αριθμό των χορευτών από 12 σε 15 και εισήγαγε τον 3ο ηθοποιό. Έγραψε 123 τραγωδίες, παίρνοντας 18 πρώτα βραβεία στα Μεγάλα Διονύσια και 6 στα Λήναια. Από τα έργα του μόνο επτά ολοκληρωμένες τραγωδίες έχουν διασωθεί, “Αντιγόνη, Ηλέκτρα, Τραχίνιαι, Οιδίπους Τύραννος, Αίας, Φιλοκτήτης, Οιδίπους επί Κολωνώ “.

Η ονοματοθεσία ορίζεται με την απόφαση 458/1939 του Δήμου.

Δείτε τον δρόμο στον χάρτη

Ευχαριστούμε τον Βασίλη Χρυσαΐδη για τις πληροφορίες.

Δείτε επίσης:

Ελλαδικό