Ο δρόμος έχει τη δική του ιστορία: Οδός Κοσμά Αιτωλού

Δρόμοι της Καλαμάτας που τους διασχίζουμε καθημερινά. Έχουμε αναρωτηθεί πότε όμως που οφείλουν το όνομα τους; Σε αυτή τη σειρά δημοσιεύσεων θα επιχειρήσουμε να αποτυπώσουμε σε μεγάλο ποσοστό τον χάρτη των οδών της πόλης, ερμηνεύοντας τα ονόματα τους, τα οποία σε κάποιες περιπτώσεις είναι εύκολο και σαφές να εξηγηθούν αλλά σε άλλες είναι ιδιαίτερα δύσκολη και μπερδεμένη η ερμηνεία τους.

Ακόμη και σε επίσημα έγγραφα του Δήμου δεν διευκρινίζεται επακριβώς η προέλευση της ονοματοδοσίας ορισμένων δρόμων. Επίσης, ορισμένοι δρόμοι έχουν αλλάξει όνομα στο πέρασμα του χρόνου, κάτι το οποίο παραμένει άγνωστο στους περισσότερους από εμάς. Τέλος, είναι σύνηθες το φαινόμενο ένας δρόμος να έχει ένα όνομα το οποίο να παραπέμπει σε πολλά πρόσωπα ή γεγονότα, ως αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλαπλές ερμηνείες για την ονοματοδοσία του.

Παρακάτω θα μιλήσουμε για την οδό Κοσμά Αιτωλού. Ακολουθεί, λοιπόν, η προέλευση του ονόματος του εν λόγω δρόμου:

Αφιερωμένη στον Έλληνα ιερομόναχο και εθνεγέρτη. Γεννήθηκε στο Μεγάλο Δέντρο της Αιτωλίας το 1714. Το βαφτιστικό του όνομα ήταν Κώνστας, το επώνυμο του δεν μας είναι γνωστό. Τα πρώτα γράμματα τα διδάχτηκε στο ιεροδιδασκαλείο του Γεράσιμου Λύτσικα στη Σιγδίτσα Φωκίδας και στη συνέχεια παρακολούθησε μαθήματα στη Μονή της Αγίας Παρασκευής στα Βραγγιανά των Αγράφων. Στη συνέχεια εργάσθηκε ως δάσκαλος στην περιοχή της Ναυπακτίας. Στην πορεία μετέβη για σπουδές στην Αθωνιάδα Σχολή στο Άγιο Όρος και το 1759 ενδύθηκε το μοναχικό σχήμα στη Μονή του Αγίου Φιλοθέου κι έλαβε το όνομα Κοσμάς. Μετ’ ολίγον χειροτονήθηκε ιερέας.

Το έργο του πατρο-Κοσμά για το Ελληνικό έθνος είναι πολύ μεγάλο, γύρισε την Ελλάδα από άκρο σε άκρο. Κήρυξε το λόγο του Θεού σε γλώσσα απλή και κατανοητή. Κατ΄ομολογία του ίδρυσε 10 ελληνικά σχολεία της αρχαίας ελληνικής διαλέκτου και 200 δημοτικά σχολεία. Το δραστήριο έργο του δυστυχώς δεν άφησε αδιάφορους τους Οθωμανούς με αποτέλεσμα, στις 23 Αυγούστου 1779 στο χωριό Κολικόντασι του Βερατίου (σημερινό Μπεράτι Αλβανίας) να τον συλλάβουν με εντολή του τοπικού ηγεμόνα Κουρτ Πασά και την επομένη να τον κρεμάσουν σε ένα δέντρο στις όχθες του ποταμού Άψου.

Το σώμα του ρίχτηκε στο ποτάμι, απ’ όπου το ανέσυρε ο εφημέριος του χωριού και το έθαψε. Ο πατρο-Κοσμάς είναι γνωστός στις μέρες μας για τις προφητείες του. Στις 20 Απριλίου 1961, το Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης ανακήρυξε τον Κοσμά τον Αιτωλό, Άγιο της Ορθόδοξης Εκκλησίας και όρισε η μνήμη του να εορτάζεται στις 24 Αυγούστου, ημέρα του μαρτυρίου του.

Η ονοματοθεσία ορίζεται με την απόφαση 124/2006 του Δήμου.

Δείτε τον δρόμο στον χάρτη

Ευχαριστούμε τον Βασίλη Χρυσαΐδη για τις πληροφορίες.

Δείτε επίσης:

Ελλαδικό