Ο δρόμος έχει τη δική του ιστορία: Οδός Παπαδοπούλου Δάφνης

Δρόμοι της Καλαμάτας που τους διασχίζουμε καθημερινά. Έχουμε αναρωτηθεί πότε όμως που οφείλουν το όνομα τους; Σε αυτή τη σειρά δημοσιεύσεων θα επιχειρήσουμε να αποτυπώσουμε σε μεγάλο ποσοστό τον χάρτη των οδών της πόλης, ερμηνεύοντας τα ονόματα τους, τα οποία σε κάποιες περιπτώσεις είναι εύκολο και σαφές να εξηγηθούν αλλά σε άλλες είναι ιδιαίτερα δύσκολη και μπερδεμένη η ερμηνεία τους.

Ακόμη και σε επίσημα έγγραφα του Δήμου δεν διευκρινίζεται επακριβώς η προέλευση της ονοματοδοσίας ορισμένων δρόμων. Επίσης, ορισμένοι δρόμοι έχουν αλλάξει όνομα στο πέρασμα του χρόνου, κάτι το οποίο παραμένει άγνωστο στους περισσότερους από εμάς. Τέλος, είναι σύνηθες το φαινόμενο ένας δρόμος να έχει ένα όνομα το οποίο να παραπέμπει σε πολλά πρόσωπα ή γεγονότα, ως αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλαπλές ερμηνείες για την ονοματοδοσία του.

Παρακάτω θα μιλήσουμε για την οδό Παπαδοπούλου Δάφνης. Ακολουθεί, λοιπόν, η προέλευση του ονόματος του εν λόγω δρόμου:

Αφιερωμένη στη μνήμη της Δάφνης Παπαδοπούλου που γεννήθηκε στην Καλαμάτα το 1916 και απεβίωσε το 1962. Σπούδασε Ιατρική στο πανεπιστήμιο Αθηνών και συνέχισε στην Βιέννη. Ως ανήσυχο πνεύμα που ήταν σπούδασε Φυσική, Χημεία και Ραδιοακτινοβολία.Εργάστηκε στο πανεπιστήμιο της Βιέννης στο τμήμα Βιολογικής Χημείας. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, το 1947 αναλαμβάνει στο Αντικαρκινικό Ινστιτούτο τη διεύθυνση των εργαστηρίων Βιολογικών – βιοχημικών ερευνών.

Παρ όλα τα παραπάνω που έχει καταφέρει δεν εφησυχάζει και το 1953 με υποτροφία πηγαίνει στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου εξειδικεύεται στην Πυρηνική Ιατρική και πλέον της άνοιξαν οι πόρτες για να εργασθεί στις Η.Π.Α. στο Ναυτικό Ιατρικό Κέντρο, και στην Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας. Στη διάρκεια της επαγγελματικής της καριέρας έγραψε πολλές μελέτες και εκτέλεσε πολλές πειραματικές έρευνες σχετικές με την νόσο του καρκίνου. Το Αμερικανικό κράτος την τίμησε αναγνωρίζοντας την προσφορά του έργου της.

Η ονοματοθεσία ορίζεται με την απόφαση 817/1999 του Δήμου.

Δείτε τον δρόμο στον χάρτη

Ευχαριστούμε τον Βασίλη Χρυσαΐδη για τις πληροφορίες.

Δείτε επίσης:

Ελλαδικό