Ο δρόμος έχει τη δική του ιστορία: Οδός Ανδρέα Σκιά

Δρόμοι της Καλαμάτας που τους διασχίζουμε καθημερινά. Έχουμε αναρωτηθεί πότε όμως που οφείλουν το όνομα τους; Σε αυτή τη σειρά δημοσιεύσεων θα επιχειρήσουμε να αποτυπώσουμε σε μεγάλο ποσοστό τον χάρτη των οδών της πόλης, ερμηνεύοντας τα ονόματα τους, τα οποία σε κάποιες περιπτώσεις είναι εύκολο και σαφές να εξηγηθούν αλλά σε άλλες είναι ιδιαίτερα δύσκολη και μπερδεμένη η ερμηνεία τους.

Ακόμη και σε επίσημα έγγραφα του Δήμου δεν διευκρινίζεται επακριβώς η προέλευση της ονοματοδοσίας ορισμένων δρόμων. Επίσης, ορισμένοι δρόμοι έχουν αλλάξει όνομα στο πέρασμα του χρόνου, κάτι το οποίο παραμένει άγνωστο στους περισσότερους από εμάς. Τέλος, είναι σύνηθες το φαινόμενο ένας δρόμος να έχει ένα όνομα το οποίο να παραπέμπει σε πολλά πρόσωπα ή γεγονότα, ως αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλαπλές ερμηνείες για την ονοματοδοσία του.

Παρακάτω θα μιλήσουμε για την οδό Ανδρέα Σκιά. Ακολουθεί, λοιπόν, η προέλευση του ονόματος του εν λόγω δρόμου:

Αφιερωμένη στη μνήμη του Ανδρέα Σκιά, που γεννήθηκε το 1861 στην Καλαμάτα και απεβίωσε 1922 στην Αθήνα. Η καταγωγή του ήταν από την Αβία της Μάνης. Μόλις ολοκλήρωσε τη βασική του εκπαίδευση στην Καλαμάτα, γράφτηκε στη φιλοσοφική σχολή και μετά από τέσσερα έτη σπουδών, αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Αθηνών με άριστα. Στη συνέχεια φεύγει για σπουδές στη Γερμανία στα πανεπιστήμια του Βερολίνου της Λειψίας και στο Πολυτεχνείο του Μονάχου όπου θα αναγορευτεί διδάκτωρ. Επιστρέφει στην Ελλάδα και διορίζεται καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Το 1884 θα διοριστεί καθηγητής στο Γυμνάσιο της Καλαμάτας και στη συνέχεια για μία δεκαπενταετία υπηρέτησε ως έφορος αρχαιοτήτων. Το 1910 θα διοριστεί καθηγητής των ελληνικών γραμμάτων στην φιλοσοφική σχολή του Πανεπιστημίου στην Αθήνα. Πρωτοστάτησε σε αρχαιολογικές ανασκαφές στην Ελευσίνα και στο Γύθειο. Ήταν κατά της δημοτικής γλώσσας. Επίσης, ο Ανδρέας Σκιάς εκτός από την αξιόλογη επιστημονική του δράση, έγραψε και σπουδαία έργα.

Η ονοματοθεσία ορίζεται με την απόφαση 458/1939 του Δήμου.

Δείτε τον δρόμο στον χάρτη

Ευχαριστούμε τον Βασίλη Χρυσαΐδη για τις πληροφορίες.

Δείτε επίσης:

Ελλαδικό