Ο δρόμος έχει τη δική του ιστορία: Οδός Εθνομαρτύρων

Δρόμοι της Καλαμάτας που τους διασχίζουμε καθημερινά. Έχουμε αναρωτηθεί πότε όμως που οφείλουν το όνομα τους; Σε αυτή τη σειρά δημοσιεύσεων θα επιχειρήσουμε να αποτυπώσουμε σε μεγάλο ποσοστό τον χάρτη των οδών της πόλης, ερμηνεύοντας τα ονόματα τους, τα οποία σε κάποιες περιπτώσεις είναι εύκολο και σαφές να εξηγηθούν αλλά σε άλλες είναι ιδιαίτερα δύσκολη και μπερδεμένη η ερμηνεία τους.

Ακόμη και σε επίσημα έγγραφα του Δήμου δεν διευκρινίζεται επακριβώς η προέλευση της ονοματοδοσίας ορισμένων δρόμων. Επίσης, ορισμένοι δρόμοι έχουν αλλάξει όνομα στο πέρασμα του χρόνου, κάτι το οποίο παραμένει άγνωστο στους περισσότερους από εμάς. Τέλος, είναι σύνηθες το φαινόμενο ένας δρόμος να έχει ένα όνομα το οποίο να παραπέμπει σε πολλά πρόσωπα ή γεγονότα, ως αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλαπλές ερμηνείες για την ονοματοδοσία του.

Παρακάτω θα μιλήσουμε για την οδό Εθνομαρτύρων. Ακολουθεί, λοιπόν, η προέλευση του ονόματος του εν λόγω δρόμου:

Αφιερωμένη σε όλους εκείνους που αγωνίστηκαν για τα ιδανικά της ελευθερία τους, της σκέψης τους, της πατρίδας τους, της οικογενείας τους, των συνανθρώπων τους, της δημοκρατίας κλπ. Όσο λογικό και εύκολο φαίνεται, θέλει και απαιτείται μεγάλη τόλμη για να σηκώσεις το ανάστημα σου απέναντι στον δυνάστη –βασανιστή που σε καταπιέζει και εσύ να εκφέρεις λόγο ή πράξεις, που θα σε βοηθήσουν να ελευθερωθείς (να αναπνεύσεις).

Το υπέρτατο για έναν εθνομάρτυρα είναι, όταν οι πράξεις του καθορίζονται από ευγενή κίνητρα (ανιδιοτελώς) και όχι από προσωπικό συμφέρον. Τέτοιους Εθνομάρτυρες η πατρίδα μας έχει να επιδείξει άπειρους, που έρχονται από τα βάθη των αιώνων, είναι οι άγνωστοι αφανείς ήρωες, ο δάσκαλος, ο ιερέας, ο αγρότης,ο γιατρός, ο στρατιώτης και τόσοι πολλοί άλλοι, που αγωνίστηκαν για τα υψηλά ιδεώδη.

Η ονοματοθεσία ορίζεται με την απόφαση 278/1976 του Δήμου.

Δείτε τον δρόμο στον χάρτη

Ευχαριστούμε τον Βασίλη Χρυσαΐδη για τις πληροφορίες.

Δείτε επίσης:

Ελλαδικό