Ο δρόμος έχει τη δική του ιστορία: Οδός Αμβροσίου Φραντζή

Δρόμοι της Καλαμάτας που τους διασχίζουμε καθημερινά. Έχουμε αναρωτηθεί πότε όμως που οφείλουν το όνομα τους; Σε αυτή τη σειρά δημοσιεύσεων θα επιχειρήσουμε να αποτυπώσουμε σε μεγάλο ποσοστό τον χάρτη των οδών της πόλης, ερμηνεύοντας τα ονόματα τους, τα οποία σε κάποιες περιπτώσεις είναι εύκολο και σαφές να εξηγηθούν αλλά σε άλλες είναι ιδιαίτερα δύσκολη και μπερδεμένη η ερμηνεία τους.

Ακόμη και σε επίσημα έγγραφα του Δήμου δεν διευκρινίζεται επακριβώς η προέλευση της ονοματοδοσίας ορισμένων δρόμων. Επίσης, ορισμένοι δρόμοι έχουν αλλάξει όνομα στο πέρασμα του χρόνου, κάτι το οποίο παραμένει άγνωστο στους περισσότερους από εμάς. Τέλος, είναι σύνηθες το φαινόμενο ένας δρόμος να έχει ένα όνομα το οποίο να παραπέμπει σε πολλά πρόσωπα ή γεγονότα, ως αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλαπλές ερμηνείες για την ονοματοδοσία του.

Παρακάτω θα μιλήσουμε για την οδό Αμβροσίου Φραντζή. Ακολουθεί, λοιπόν, η προέλευση του ονόματος του εν λόγω δρόμου:

Αφιερωμένη στον Αμβρόσιο Φραντζή, κατά κόσμο “Ανδρόνικο Φρατζή”, γεννήθηκε στο Μεσορρούγι (πρώην Επαρχίας Καλαβρύτων) του Νομού Αχαΐας το 1778 ή 1781 και απεβίωσε στην Κυπαρισσία το 1851. Έλληνας κληρικός, ιστορικός, πολιτικός και αγωνιστής της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Μόνασε από μικρή ηλικία στη μονή του Μεγάλου Σπηλαίου, όπου στη μοναστηριακή σχολή έμαθε γράμματα. Το 1819 μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία και εκείνος με την σειρά του μύησε στην Φιλική Εταιρεία, όλους τους μοναχούς του Μεγάλου Σπηλαίου. Ο Αμβρόσιος, ως δραστήριο άτομο ανέπτυξε μεγάλη δράση στην Πελοπόννησο, ήταν παρών στη συνέλευση των Καλτεζών το Μάιο του 1821, ως εκπρόσωπος της Μητρόπολης “Χριστιανουπόλεως” (Τριφυλίας), επίσης ήταν και μέλος της Πελοποννησιακής Γερουσίας, ενώ πήρε μέρος σε πολλές πολεμικές επιχειρήσεις.

Πρωτοστάτησε και σε μάχες στην Τριφυλία, την Μεσσηνία και Αρκαδία. Σπουδαία ήταν η παρουσία του στη μάχη του Λάλα, στην πολιορκία του Νεοκάστρου και στο Μανιάκι. Το 1833 συνελήφθη και φυλακίστηκε στο Ναύπλιο, μαζί με τον Κολοκοτρώνη με την κατηγορία ως ρωσόφιλος και ελευθερώθηκε επί βασιλείας του Όθωνα. Μετά την απελευθέρωση έγραψε την “Επιτομή της Ιστορίας της Αναγεννηθείσης Ελλάδος” που εξιστορεί γεγονότα από το 1715 έως το 1835, όταν όμως δημοσιεύτηκε το έργο του, ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυριών από πολλούς σύγχρονούς του, καθώς χαρακτηρίστηκε περισσότερο απομνημονεύματα παρά ιστορία. Μνημείο με την προτομή του έχει στηθεί στην Κάτω Κυπαρισσία.

Η ονοματοθεσία ορίζεται με την απόφαση 458/1939 του Δήμου.

Δείτε τον δρόμο στον χάρτη

Ευχαριστούμε τον Βασίλη Χρυσαΐδη για τις πληροφορίες.

Δείτε επίσης:

Ελλαδικό