Ο δρόμος έχει τη δική του ιστορία: Οδός Σαρανταπόρου

Δρόμοι της Καλαμάτας που τους διασχίζουμε καθημερινά. Έχουμε αναρωτηθεί πότε όμως που οφείλουν το όνομα τους; Σε αυτή τη σειρά δημοσιεύσεων θα επιχειρήσουμε να αποτυπώσουμε σε μεγάλο ποσοστό τον χάρτη των οδών της πόλης, ερμηνεύοντας τα ονόματα τους, τα οποία σε κάποιες περιπτώσεις είναι εύκολο και σαφές να εξηγηθούν αλλά σε άλλες είναι ιδιαίτερα δύσκολη και μπερδεμένη η ερμηνεία τους.

Ακόμη και σε επίσημα έγγραφα του Δήμου δεν διευκρινίζεται επακριβώς η προέλευση της ονοματοδοσίας ορισμένων δρόμων. Επίσης, ορισμένοι δρόμοι έχουν αλλάξει όνομα στο πέρασμα του χρόνου, κάτι το οποίο παραμένει άγνωστο στους περισσότερους από εμάς. Τέλος, είναι σύνηθες το φαινόμενο ένας δρόμος να έχει ένα όνομα το οποίο να παραπέμπει σε πολλά πρόσωπα ή γεγονότα, ως αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλαπλές ερμηνείες για την ονοματοδοσία του.

Παρακάτω θα μιλήσουμε για την οδό Σαρανταπόρου. Ακολουθεί, λοιπόν, η προέλευση του ονόματος του εν λόγω δρόμου:

Αφιερωμένη εις ανάμνηση όλων εκείνων που πήραν μέρος στη νικηφόρο μάχη στο Σαραντάπορο, όπου ήταν και το έναυσμα για την απελευθέρωση στη συνέχεια, της Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας. Είναι η έναρξη των πολεμικών επιχειρήσεων της Ελλάδας στον Α΄ Βαλκανικό Πόλεμο. Άρχισε στις 9 Οκτωβρίου του 1912 στα Στενά του Σαραντάπορου.

Ο λόγος που άρχισαν οι εχθροπραξίες είναι ότι η Οθωμανική Αυτοκρατορία δεν έκανε δεκτή την διακοίνωση των χωρών που απάρτιζαν τον Βαλκανικό Συνασπισμό (Ελλάδας, Βουλγαρίας, Σερβίας, Μαυροβούνιο). Το αίτημα ήταν η βελτίωση των πολιτικών συνθηκών στις ευρωπαϊκές τις επαρχίες.

Η μάχη ξεκίνησε όταν έφτασαν οι πρώτες Ελληνικές προφυλακές στα στενά του Σαραντάπορου στις 10:00 το πρωί, οι Οθωμανοί ξεκίνησαν με πυροβολισμούς πρώτοι την μάχη, όπου και είχαν εντολές να αντισταθούν εκεί. Όταν όμως κατέφθασε και ο υπόλοιπος Ελληνικός στρατός μαζί με το πυροβολικό και ανεπτύχθει σε θέση μάχης τότε άρχισαν να σπάνε οι γραμμές των Οθωμανών. Η μάχη διεκόπη την νύχτα και συνεχίστηκε την επόμενη μέρα, με αποτέλεσμα την κατάληψη της Διαβάσεως του Σαρανταπόρου από τις Ελληνικές δυνάμεις.

Η ονοματοθεσία ορίζεται με την απόφαση 458/1939 του Δήμου.

Δείτε τον δρόμο στον χάρτη

Ευχαριστούμε τον Βασίλη Χρυσαΐδη για τις πληροφορίες.

Δείτε επίσης:

Ελλαδικό