Ο δρόμος έχει τη δική του ιστορία: Οδός Δημακοπούλου

Δρόμοι της Καλαμάτας που τους διασχίζουμε καθημερινά. Έχουμε αναρωτηθεί πότε όμως που οφείλουν το όνομα τους; Σε αυτή τη σειρά δημοσιεύσεων θα επιχειρήσουμε να αποτυπώσουμε σε μεγάλο ποσοστό τον χάρτη των οδών της πόλης, ερμηνεύοντας τα ονόματα τους, τα οποία σε κάποιες περιπτώσεις είναι εύκολο και σαφές να εξηγηθούν αλλά σε άλλες είναι ιδιαίτερα δύσκολη και μπερδεμένη η ερμηνεία τους.

Ακόμη και σε επίσημα έγγραφα του Δήμου δεν διευκρινίζεται επακριβώς η προέλευση της ονοματοδοσίας ορισμένων δρόμων. Επίσης, ορισμένοι δρόμοι έχουν αλλάξει όνομα στο πέρασμα του χρόνου, κάτι το οποίο παραμένει άγνωστο στους περισσότερους από εμάς. Τέλος, είναι σύνηθες το φαινόμενο ένας δρόμος να έχει ένα όνομα το οποίο να παραπέμπει σε πολλά πρόσωπα ή γεγονότα, ως αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλαπλές ερμηνείες για την ονοματοδοσία του.

Παρακάτω θα μιλήσουμε για την οδό Δημακοπούλου. Ακολουθεί, λοιπόν, η προέλευση του ονόματος του εν λόγω δρόμου:

Αφιερωμένη εις την μνήμη του Ιωάννη Δημακόπουλου γεννήθηκε στην Καλαμάτα το 1833 και κατ΄ άλλους 1835. Διετέλεσε αξιωματικός του ελληνικού στρατού. Το 1854 στην επανάσταση της Θεσσαλίας πολέμησε ως εθελοντής και στο βαθμό του ανθυπολοχαγού προήχθη στις 18 Ιανουαρίου του 1863. Το 1866 υπό τις διαταγές του συνταγματάρχη Πάνου Κορωναίου και μαζί με άλλους βαθμοφόρους αποβιβάζονται στην τουρκοκρατούμενη Κρήτη. Διορίζεται φρούραρχος της Μονής Αρκαδίου και αναλαμβάνει την ηγεσία σαράντα ανδρών (εθελοντών) που ήρθαν στην Κρήτη. Στις 6 Νοεμβρίου ο Τουρκικός στρατός δύναμης 15.000 ανδρών περικυκλώνει την μονή Αρκαδίου, όταν οι υπερασπιστές της είναι μόνο 250 άτομα. Στις 9 Νοεμβρίου γίνετε η άλωση της μονής και τότε για να μην πέσουν στα χέρια των Οθωμανών ο Κωνσταντίνος Γιαμπουδάκης ανατίναξε την πυριτιδαποθήκη της Μονής.

Επιζώντες υποστήριξαν πως ο Δημακόπουλος, συνέχισε να μάχεται και μετά την έκρηξη της πυριτιδαποθήκης, που οδήγησε στο ολοκαύτωμα του Αρκαδίου, καθώς βρισκόταν σε σημείο που δεν επηρεάστηκε από αυτή, πιάστηκε όμως την ίδια ημέρα αιχμάλωτος και ενώ του προτάθηκε να φορέσει κρητική ενδυμασία για να σωθεί αυτός απάντησε ” Θέλω να πεθάνω με την στολή του Έλληνα αξιωματικού”, εκτελέστηκε δια τουφεκισμού με οκτώ άλλους εθελοντές.

Η ονοματοθεσία ορίζεται με την απόφαση 458/1939 του Δήμου.

Δείτε τον δρόμο στον χάρτη

Ευχαριστούμε τον Βασίλη Χρυσαΐδη για τις πληροφορίες.

Δείτε επίσης:

Ελλαδικό