Μία – δυο ή και περισσότερες φωτογραφίες, μερικές ιδέες, κάτι λίγο από φωτομοντάζ και πολλή… φαντασία αρκούν για να “δούμε” λίγο διαφορετικά την πόλη μας και αυτήν τη φαντασίωσή μας να την κάνουμε κατά κάποιον τρόπο πράξη.

Όταν λέμε πράξη, φυσικά δεν κυριολεκτούμε αλλά θα καταλάβετε πιο κάτω τι ακριβώς εννοούμε…

Πως θα ήταν… αν στο σημείο που υπάρχουν σήμερα οι αποθήκες του λιμενικού, ήταν πεζόδρομος; Αν είχαμε ένα μεγάλο παραλιακό μέτωπο για τους πεζούς, το οποίο θα επεκτεινόταν από τη μαρίνα ως το λιμάνι, από το πάρκο του λιμενικού ως την προκυμαία και από το Χιλιόμετρο μέχρι τον μόλο;

Η συγκεκριμένη ιδέα είναι μία εναλλακτική από τις πολλές που θα μπορούσαμε να φανταστούμε για το σημείο. Δύο είναι οι επικρατέστερες, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας. Είτε σαν πεζοδρομημένο μέτωπο, είτε σαν οργανωμένος συνεδριακός και εκθεσιακός χώρος. Σε κάθε περίπτωση, το σημείο όπου βρίσκονται οι αποθήκες του λιμενικού σήμερα, χρήζει βελτίωσης!

Ας εστιάσουμε, όμως, στην ιδέα που παραθέτουμε στο εν λόγω αφιέρωμα. Όπως είναι σήμερα, το παραθαλάσσιο μέτωπο της πόλης κόβεται στα δύο, στο σημείο όπου βρίσκονται οι αποθήκες. Από τη μία η μαρίνα, το Χιλιόμετρο και η δυτική πλευρά του λιμανιού και από την άλλη η προκυμαία, ο μόλος και το παραλιακό μέτωπο της Καλαμάτας. Όλα αυτά συνδέονται με το κέντρο της πόλης, αφού αν διασχίσει κανείς την πλατεία (και τα Ουζάκια), το Πάρκο Σιδηροδρόμων και το Πάρκο του Λιμενικού, καταλήγει στο λιμάνι, απ’ όπου θα υπάρχει εύκολη πρόσβαση πια στην παραλία!

Δεν γνωρίζουμε αν κάτι τέτοιο είναι εφικτό, αλλά σίγουρα θα βελτίωνε το παραλιακό μέτωπο της πόλης. Αν μάλιστα συνδυαζόταν και με πεζοδρόμηση του δυτικού μέρους της Ναυαρίνου, εκτιμούμε πως η παραλία θα αποκτούσε άλλη όψη με θετικά αποτελέσματα!

Η πρόταση – φαντασίωσή μας:

Αυτή είναι μία οπτική της παραλίας που θεωρούμε πως θα βελτίωνε την εικόνα της πόλης. Εσείς τι πιστεύετε; Σαν κάτοικοι, σαν επαγγελματίες στην περιοχή, σαν επισκέπτες;

Αλήθεια, πως θα σας φαινόταν; 

Αφήστε στα σχόλια και τις δικές σας ιδέες γενικά ή ειδικά και που ξέρετε μπορεί κάποιες από αυτές να γίνουν πράξη!

Επεξεργασία φωτογραφιών: Παύλος Παύλου

Δείτε επίσης:

Ελλαδικό

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Ως επαγγελματίας της περιοχής, κάτοικος Καλαματας, θεωρώ ότι σίγουρα θα αποκτούσε άλλη όψη, θα αναβάθμιζε πολύ το συγκεκριμένο πέρασμα ειδικά αν πεζοδρομηθεί και είναι καθαρό γιατί όπως ξέρουμε από άλλα λιμάνια της χώρας μας υπάρχει τρομερή ανάπτυξη, όπως ήταν κάποτε και το λιμάνι της Καλαματας… Το θέμα είναι να κοιτάμε μπροστά και να προοδεύουμε . Η Καλαμάτα διασχίζει αυτό το μονοπάτι και εμείς ως πολίτες αυτής της πόλης χρειάζεται να το υποστηρίζουμε για να έχουμε όλοι ένα καλύτερο μέλλον.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ