Μία – δυο ή και περισσότερες φωτογραφίες, μερικές ιδέες, κάτι λίγο από φωτομοντάζ και πολλή… φαντασία αρκούν για να “δούμε” λίγο διαφορετικά την πόλη μας και αυτήν τη φαντασίωσή μας να την κάνουμε κατά κάποιον τρόπο πράξη.

Όταν λέμε πράξη, φυσικά δεν κυριολεκτούμε αλλά θα καταλάβετε πιο κάτω τι ακριβώς εννοούμε…

Πως θα ήταν… αν κτήρια, ιστορικά και μη, της πόλης φωτίζονταν με έργα τέχνης; Αν μετατρέπονταν σε… καμβάδες και πίνακες ζωγραφικής; Αν οι νύχτες αποκτούσαν χρώμα και φως; Είτε στο πλαίσιο ενός φεστιβάλ είτε κάποιων στοχευμένων εκδηλώσεων για μία ή περισσότερες ημέρες του χρόνου.

Η συγκεκριμένη ιδέα προέκυψε από το Festival of Lights, το οποίο από το 2005 μεταμορφώνει τη γερμανική πρωτεύουσα σε έναν φωτισμένο κόσμο γεμάτο τέχνη και δημιουργικές καλλιτεχνικές εγκαταστάσεις.

Κάθε χρόνο, κατά τη διάρκεια του Οκτωβρίου, το Φεστιβάλ των Φώτων παρουσιάζει στο Βερολίνο διάφορες εκδηλώσεις, καλλιτεχνικές δράσεις και περιηγήσεις, όλες τους γύρω από τη θεματική του φωτός και ό,τι έχει να κάνει με αυτό, που μετατρέπουν την πόλη σε ένα τεράστιο, ζωντανό και διαδραστικό έργο τέχνης.

Αφού αναρωτηθήκαμε το παραπάνω και μας άρεσε η ιδέα του φωτός, είπαμε να πάρουμε κάποιες βραδινές (για ευνόητους λόγους) φωτογραφίες κτηρίων της πόλης και να τις μετατρέψουμε σε… φωτεινούς καμβάδες. Αφήσαμε απλώς τη φαντασία μας να μας κατευθύνει και να μας ταξιδέψει, χρησιμοποιώντας πολύ γνωστούς πίνακες ζωγραφικής των Βίνσεντ βαν Γκογκ, Πάμπλο Πικάσο, Βασίλι Καντίνσκι, Σαλβαδόρ Νταλί και άλλων. Και κάπως έτσι σας παρουσιάζουμε το αποτέλεσμα.

Η πρόταση – φαντασίωσή μας:

Μετά από αυτό, εμείς σίγουρα θέλουμε να δούμε και άλλα κτήρια και σίγουρα περισσότερες, ακόμη πιο εντυπωσιακές, φωτογραφίες. Εσείς;

Πέρα, όμως, από το εικαστικό και καλλιτεχνικό αποτέλεσμα αυτού που, όπως είναι φυσικό, σε κάποιους θα αρέσει και σε κάποιους όχι, ποιο είναι το θετικό πρόσημο από μια τέτοια “πράξη”;

Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να δοθεί η δυνατότητα σε καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο και φυσικά από την Καλαμάτα να προβάλλουν τα έργα τους. Επιπλέον, στον κόσμο προσφέρεται η ευκαιρία να απολαύσει το αποτέλεσμα και να ενημερωθεί παράλληλα για την ιστορία των κτηρίων αλλά και των έργων. Και φυσικά είναι ακόμη ένας λόγος για να επισκεφθεί κάποιος την πόλη της Καλαμάτας…

Αλήθεια, πως θα σας φαινόταν; 

Αφήστε στα σχόλια και τις δικές σας ιδέες γενικά ή ειδικά και που ξέρετε μπορεί κάποιες από αυτές να γίνουν πράξη!

Επεξεργασία φωτογραφιών: Παύλος Παύλου

Δείτε επίσης:

Ελλαδικό
Avatar photo
Η Κυριακή Παπακωνσταντίνου είναι πτυχιούχος του τμήματος Φιλολογίας Αθηνών και υποψήφια διδάκτωρ ηθικής φιλοσοφίας. Γράφει για το Kalamata IN άρθρα ποικίλης θεματολογίας.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Άριστο και το άρθρο και οι φωτό, άριστη και η ιδέα. Έτσι θα έχεις ένα λόγο να ξαναβολτάρεις στην πόλη σου και αυτή τη φορά να κοιτάς ψηλά!!! Βέβαια, θα τραβάς το μάτι σου από το τόσο αγαπημένο θέμα του Δημάρχου μας, τα πεζοδρομία… και τις λακκούβες… ,άλλα σίγουρα θα έχουμε να κάνουμε με μια “άλλη” πόλη . που θα ήταν εντυπωσιακή. Ίσως θα είχε ενδιαφέρον, να ζωγραφωτίζονταν (… να το πούμε;) και κτίρια σε απόκεντρες γειτονίες. Μπορεί να μη δέχονταν πολλά βλέμματα, αλλά σίγουρα θα άρεσε και θα εξοικείωνε πολλούς περίοικους του φωτισμένου κτηρίου με τα καλλιτεχνικά δρώμενα, Σίγουρα θα ήταν μια ευχάριστη έκπληξη και για τον τυχαίο περαστικό από τη γειτονιά αυτή.

  2. Τέλεια θα ήταν και μπράβο για τις ιδέες σας απλά μην περίμενε προκοπή η Καλαμάτα κ οι άνθρωποι της έχουν νοοτροπία χωριού.. Κανένα ενδιαφέρων για τέτοια..

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ