Την Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2019 και ώρα 20:00 το Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ θα παρουσιάσει το ντοκιμαντέρ Ghost hunting του Raed Andoni.

Το ντοκιμαντέρ «Κυνήγι Φαντασμάτων» (Ghost Hunting) του Raed Andoni (90’, Γαλλία, Παλαιστίνη 2017) συγκεντρώνει πρώην Παλαιστίνιους πολιτικούς κρατούμενους που ξαναχτίζουν την πρώην φυλακή τους και ξαναζούν τις εμπειρίες τους από τις ανακρίσεις και τα βασανιστήρια. Ο σκηνοθέτης είχε βάλει προηγουμένως μια αγγελία σε εφημερίδα της Ραμάλα ψάχνοντας για πρώην κρατούμενους του ανακριτικού κέντρου Mοskobiya της Ιερουσαλήμ ζητώντας οι άνδρες που θα πάνε να έχουν εμπειρία ως τεχνίτες, αρχιτέκτονες ή ηθοποιοί. Ο ίδιος ο Αντόνι ήταν κρατούμενος από τις ισραηλινές δυνάμεις κατοχής κατά τη διάρκεια της πρώτης Ιντιφάντα.

Οι πρώην κρατούμενοι που συμμετείχαν στην ταινία βοήθησαν στην κατασκευή ενός σκηνικού που προσομοιάζει στις φυλακές στις οποίες κρατήθηκαν και στη συνέχεια επέλεξαν τους ρόλους των φρουρών και των κρατουμένων με βάση τις δικές τους εμπειρίες. Ένας παλαιστίνιος ψυχολόγος ήταν σε ετοιμότητα κατά το γύρισμα για να μιλήσει και να δώσει συμβουλές στους συμμετέχοντες.

Η ταινία περιλαμβάνει βασικά στατιστικά στοιχεία σχετικά με τους παλαιστίνιους πολιτικούς κρατούμενους τονίζοντας παράλληλα τις ατομικές αφηγήσεις με τις αναμνήσεις από τη φυλακή. Η ταινία παρακολουθεί από κοντά την ιστορία του Μοχάμεντ Αμπού Άτα Κατάμπ, ο οποίος εμφανίζεται ο ίδιος στις συνεντεύξεις της ταινίας και ενσαρκώνεται από τον ηθοποιό Ραμζί Μακντίσι στα δραματοποιημένα τμήματα.

Η ταινία κέρδισε το πρώτο βραβείο ντοκιμαντέρ στο 67ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου. Στην Καλαμάτα προβλήθηκε στο πλαίσιο του 4ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου του 2018.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Elladiko