Προβολή του ντοκιμαντέρ “Πηγάδι” από το Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ

Προβολή του ντοκιμαντέρ

Τη Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2019 και ώρα 20:30 το Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ θα επαναπροβάλλει το ντοκιμαντέρ του Veysi Altay “Πηγάδι” στο Στέκι του Κέντρου (Μπενάκη 11), θέλοντας να αναδείξει αφενός τη δίωξη του κουρδικού λαού από το τουρκικό κράτος αλλά και την περιπέτεια του σκηνοθέτη, ο οποίος πρόσφατα συνελήφθη, κατασχέθηκε το υλικό και ο εξοπλισμός του και πέρασε από δίκη μαζί με έναν δημοτικό υπάλληλο, ο οποίος διευκόλυνε τον δημιουργό στην πόλη Μπάτμαν με την κατηγορία της “διενέργειας προπαγάνδας για τρομοκρατική οργάνωση” μέσω του ντοκιμαντέρ του “Nujin” (“Νέα Ζωή”) που αναδεικνύει τη θέση της κούρδισας γυναίκας μαχήτριας στον πόλεμο στο Κομπάνι εναντίον των ISIS.

Ο σκηνοθέτης Veysi Altay και ο πρώην αξιωματούχος του δήμου Dicle Anter καταδικάστηκαν σε δύο χρόνια και έξι μήνες και δύο χρόνια και ένα μήνα φυλάκιση αντίστοιχα, εξαιτίας του ντοκιμαντέρ, το οποίο περιέγραψε την ιστορία τριών γυναικών που ζούσαν στην περιοχή, την οποία το Ισλαμικό κράτος (ISIS) ανέλαβε το 2014. Το δικαστήριο επέβαλε επίσης απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και στους δύο.

Λίγα λόγια για την ταινία

Στη δεκαετία του 1990, πολλοί άνθρωποι στο Κουρδιστάν συνελήφθηκαν και ανακρίθηκαν μετά βασανιστηρίων. Χιλιάδες δολοφονήθηκαν ή εξαφανίστηκαν από παραστρατιωτικές δυνάμεις, οι οποίες χρηματοδοτούνταν και στηρίζονταν από το κράτος. Οι δολοφόνοι τους ξεφορτώθηκαν τα πτώματά τους, πετώντας τα από ελικόπτερο ή θάβωντάς τα σε πηγάδια γεμάτα οξύ. Το ντοκιμαντέρ “BÎR” (“Πηγάδι”) αφηγείται την ιστορία των οικογενειών επτά αγνοουμένων από τη πόλη Kerboran (Dargeçit) το 1995 που ψάχνουν τα κόκκαλά τους.

Elladiko