Είναι γεγονός ότι η πόλη μας φημίζεται για πολλά πράγματα! Από τις ελιές, τα σύκα κτλ. Είχαμε αναφερθεί σε παλαιότερο άρθρο για τη Μάνα – Ελιά της πόλης μας ύψους 14 μέτρων αποτελεί το “άγνωστο” σύμβολο της Καλαμάτας. Ωστόσο, γνωρίζατε ότι εκτός από την ελιά στη Μεσσηνία υπάρχει και η γηραιότερη Λυγαριά της Ελλάδας;

Σύμβολο αγνότητας και συμβολικό φυτό των Ολυμπιακών Αγώνων της Αρχαίας Ελλάδας, η αιωνόβια λυγαριά βρίσκεται στην είσοδο του ιστορικού οικισμού των Κάτω Αμπελοκήπων του Δήμου Πύλου Νέστορος Μεσσηνίας, δίπλα στα απομεινάρια ενός παραδοσιακού ελαιοτριβείου με επιβλητική μυλόπετρα (κατασκευής της δεκαετίας του 1900).

Σημείο αναφοράς και τοπόσημο της περιοχής, καθώς η λυγαριά δημιουργεί συναισθήματα θαυμασμού και απορίας σε σχέση τόσο με το μέγεθος όσο και τη δενδρώδη μορφή της. Σημείο ξεκούρασης και ανάπαυλας διαχρονικά για κατοίκους και επισκέπτες, ειδικά κατά τους θερινούς μήνες λόγω της πυκνής σκιάς της. Κατά το παρελθόν, πλανόδιοι μικροπωλητές και τεχνίτες, όπως καρεκλάδες, καλαθάδες, γανωματήδες, σαμαράδες και πολλοί άλλοι εργάζονταν στον υπόσκιο της για μέρες ολόκληρες.

Σωκράτης: “Δες τη λυγαριά πόσο είναι πλατιά και τι πανέμορφη απλώνεται η σκιά της κι
όπως βρίσκεται στην πλήρη ανθοφορία της τα πάντα γύρω ευωδιάζουν…”
Πλάτωνος, Φαῖδρος – 230 “…λύγος αρχαίον Καρών στέφος”
(η λυγαριά πανάρχαιο στεφάνωμα των Καρών)
Αθήναιος

Σήμερα, η αιωνόβια λυγαριά είναι υποψήφια προς ένταξη στον κατάλογο των διατηρητέων μνημείων της φύσης της Ελλάδας, ενώ παράλληλα βρίσκεται στην συσταθείσα λίστα του επετειακού project «1821 – 2021: Δίκτυο Αιωνόβιων Δέντρων Ελληνικής Επανάστασης» που έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα δράσης της Εθνικής Επιτροπής “ΕΛΛΑΔΑ 2021”, με στόχο τα εν λόγω δέντρα να σηματοδοτηθούν με ειδικό μεταλλικό επετειακό λογότυπο, που θα φιλοτεχνήσει αφιλοκερδώς η καταξιωμένη σε διεθνές επίπεδο καλλιτέχνιδα Joanna Kordos, με αφορμή την 200η εμβληματική επέτειο από την Ελληνική Επανάσταση.

Επιστημονική ονομασία: Vitex agnus – castus
Κοινή ονομασία: Λυγαριά ή Λυγειά
Γεωγραφική θέση: Κάτω Αμπελόκηποι, Μεσσηνία
Γεωγραφικό στίγμα | Συντεταγμένες: 36°53’34.3″N και 21°49’29.5″E
Υπερθαλάσσιο υψόμετρο θέσης: 350 m
Στηθαία περίμετρος: 150 cm
Διάμετρος: 47,7 cm
Εκτίμηση ηλικίας βάσει ακτίνας κορμού: 400 ετών

Δείτε επίσης:

Ελλαδικό