Πολλές μορφές έχει αλλάξει στο πέρασμα του χρόνου η Μεσσηνία όπως και διάφορες πόλεις και χωριά του νομού μας…
Αναζητήσαμε στο διαδίκτυο βίντεο για την παλιά Μεσσηνία και εντοπίσαμε μια συλλογή από διαφορετικές απόψεις του νομού μας μέσα από ένα οδοιπορικό.
Στα βίντεο που ακολουθούν καταγράφονται η Κορώνη, η Μεθώνη, η Κυπαρισσία, τα Φιλιατρά καθώς και το κάστρο της Πύλου μέσα από μια περιήγηση του Νικόλαου Αθανάσογλου, το Μάρτιο του 1974!
Δείτε στη συνέχεια τα σχετικά βίντεο:
Εκδρομή στην Κορώνη
Το φιλμ ξεκινά από τον Μυστρά, από το δρόμο που ενώνει τη Λακωνία με τη Μεσσηνία μέσα από τον Ταΰγετο. Παρακολουθούμε τη διαδρομή από το στενό δρόμο στο φαράγγι του Ταϋγέτου και πιο μετά φτάνουμε στα χωριά της Μεσσηνίας, στολισμένα με σημαίες για την επέτειο της 25ης Μαρτίου.
Αρχικά, βρισκόμαστε στο δρόμο που οδηγεί στη Νέα Κορώνη και στη συνέχεια περνάμε μέσα από το χωριό Χαροκοπιό.
Στη συνέχεια φτάνουμε στην Κορώνη, την οποία βλέπουμε αρχικά σε ένα μακρινό πλάνο. Με πλάνα μέσα από το αυτοκίνητο, μπαίνουμε στην επίσης σημαιοστολισμένη πόλη.
Τέλος, έχουμε πανοραμικές απόψεις της ακτής της Μεσσηνίας από τον λόφο όπου βρίσκεται το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη στο εσωτερικό του κάστρου της Κορώνης.
Στάση στη Μεθώνη
Σύντομες απόψεις της Μεθώνης, πόλης που βρίσκεται στα νότια της Μεσσηνίας, στην Πελοπόννησο. Το φιλμ ξεκινά με πλάνα από τα τείχη του κάστρου και την αμμώδη παραλία της Μεθώνης. Τέλος, έχουμε ένα σύντομο πλάνο από ταβέρνα της περιοχής όπου ο κινηματογραφιστής με τη συνοδό του απολαμβάνουν ένα ρόφημα.
Επίσκεψη στην Κυπαρισσία
Πλάνα από αυτοκίνητο εν κινήσει στην καταπράσινη Μεσσηνία, καθ’ οδόν προς την Κυπαρισσία. Ένα γαϊδουράκι στην άκρη του δρόμου.
Πλάνο σε δρόμο της πόλης και στάση στην κεντρική πλατεία της, όπου παιδάκια χορεύουν παραδοσιακούς χορούς, καθώς η εκδρομή έγινε 25 Μαρτίου, που η Ελλάδα γιορτάζει την επανάσταση του 1821 κατά του τουρκικού ζυγού, ενώ στο φόντο δεσπόζει το κτίριο της Ιεράς Μητρόπολης Τριφυλίας και Ολυμπίας.
Το Κάστρο των Παραμυθιών στα Φιλιατρά
Τα Φιλιατρά είναι η έδρα του ομώνυμου Δήμου, πόλη του νομού Μεσσηνίας στην Πελοπόννησο της Ελλάδας.
Σε μικρή απόσταση από τα Φιλιατρά βρίσκεται ο παραθαλάσσιος οικισμός Αγρίλης, όπου γύρω στο 1960 χτίστηκε το Κάστρο των Παραμυθιών, ένα κτίσμα πραγματικά παραμυθένιο.
Τα πρώτα πλάνα της ταινίας έχουν ληφθεί από αυτοκίνητο στη διαδρομή προς το Κάστρο.
Αρχικά βλέπουμε δύο πύλες που οδηγούν στο εσωτερικό του κάστρου και στον τοίχο να αναγράφεται «Μαγεμένο Κάστρο» και στη συνέχεια οικόσημα, μεγαλοπρεπείς πυργίσκους, πολεμίστρες, καθώς και έναν τεράστιο Δούρειο Ίππο στον εξωτερικό χώρο, ο οποίος παλιότερα λειτουργούσε ως βιβλιοθήκη.
Σύμφωνα με την ιστορία το Κάστρο ήταν δωρεά του γιατρού Χαράλαμπου Φουρναράκη, προκειμένου «να θυμίζει σε όλους μας, έτσι με τη θωριά του, τα παραμύθια που γλυκά μας έλεγε η γιαγιά μας».
Ο Πύργος του Άιφελ στα Φιλιατρά
Φτάνοντας στην πόλη βλέπουμε ένα ομοίωμα του Πύργου του Άιφελ και δίπλα ένα σχολείο, όπου μικροί μαθητές, ντυμένοι με παραδοσιακές φορεσιές χορεύουν για τη γιορτή της 25ης Μαρτίου.
Σύμφωνα με την ιστορία ο μικρός αυτός Πύργος του Άιφελ κατασκευάστηκε το 1960, με δωρεά του Ελληνοαμερικανού γιατρού Χαράλαμπου Φουρναράκη και συμβολίζει τη φιλία των δύο λαών. Λόγω αυτής της κατασκευής η πόλη αποκαλείται Μικρό Παρίσι.
Επίσκεψη στο κάστρο της Πύλου
Το φιλμ ξεκινά με πλάνα από αυτοκίνητο στον δρόμο προς την Πύλο. Στη συνέχεια, παρακολουθούμε τον κινηματογραφιστή και τη συνοδό του κατά την ανάβαση στο Νιόκαστρο, το φρούριο της Πύλου που κτίστηκε το 1573 από τους Οθωμανούς. Από το κάστρο έχουμε πανοραμικές απόψεις της Πύλου και του κόλπου του Ναβαρίνου (όπου διεξήχθη η ναυμαχία το 1827) και τη νήσο Σφακτηρία.
Το υλικό αντλήθηκε από την ομάδα Aylon Film Archives