Κάποιοι ναοί εντυπωσιάζουν με το μέγεθος και την πολυτέλειά τους και κάποιοι άλλοι με τα ακριβώς αντίθετα χαρακτηριστικά. Ένας διαφορετικός ναός από τους συνηθισμένους βρίσκεται στον οικισμό Κουταλά στη Μεσσηνία!

Πρόκειται για το ναό του Αγίου Χαραλάμπους, ο οποίος βρίσκεται μέσα σε μία σπηλιά και ήταν παλιό  ασκητήριο της άλλοτε ακμάζουσας Μονής Προφήτη Ηλία.

Μέσα σε αυτό το ξωκλήσι που είναι σφηνωμένο στο βράχο, μπορείτε να θαυμάσετε τοιχογραφίες του 17ου αιώνα, ενώ σίγουρα θα εντυπωσιαστείτε από τη μαγευτική θέα στο Μεσσηνιακό κόλπο!

Στις 10 Φεβρουαρίου, του Αγίου Χαραλάμπους, γίνεται μεγάλο πανηγύρι στο οποίο μαζεύονται πολλοί πιστοί από την Καλαμάτα και τα γύρω χωριά της Μεσσηνίας.

Σύμφωνα με τον Δ. Δουκάκη, ήταν πλήρες αγιογραφιών, κατασκευασμένη στις αρχές του 18ου και λειτουργούσε ως ασκητήριο το 1821. Ο Ορ. Χρυσοσπάθης το συγκαταλέγει στα θρησκευτικά καταφύγια-σχολεία κατά την Τουρκοκρατία.

Λίγα λόγια για το χωριό Κουταλά:

Τα Κουταλά (ή αλλιώς ο Κουταλάς) βρίσκονται στις παρυφές του Δυτικού Ταΰγετου και αποτελούν σήμερα προάστιο της Καλαμάτας. Βρίσκονται στα βόρεια της πόλης  πίσω από έναν λόφο που δεν επέτρεπε στους πειρατές να βλέπουν τον οικισμό από τη θάλασσα.

Η διαδρομή προς τα Κουταλά από την Καλαμάτα σήμερα γίνεται με ασφαλτοστρωμένο δρόμο, ο οποίος περνά από την περιοχή του Προφήτη Ηλία.

Το χωριό Κουταλά είναι σκαρφαλωμένο στις πλαγιές του Ταϋγέτου βρίσκεται σε μικρή απόσταση από την Καλαμάτα και διακρίνεται για την μοναδική του θέα.

Ελλαδικό