Γνωστό και αγαπημένο μέρος μικρών και μεγάλων. Δεν υπάρχει Καλαματιανός ή επισκέπτης που να μην έχει κάνει τη βόλτα του στο πεζοδρόμιο κατά μήκος της παραλιακής οδού Ναυαρίνου στην Καλαμάτα!

Πρόκειται για ένα από τα πιο πολυσύχναστα μέρη της πόλης, ειδικά όταν ο καιρός είναι καλός. Εκτείνεται σε ένα μήκος περίπου 4 χιλιομέτρων και αποτελεί ένα από τα ομορφότερα σημεία της πόλης για βόλτα, ποδηλατάδα και φυσικά δροσερές βουτιές. Η λεωφόρος Ναυαρίνου διαθέτει μεγάλα πεζοδρόμια με φοίνικες σε όλο το παραλιακό μήκος της.

Ωστόσο, γνώριζες ότι οι περισσότεροι Καλαματιανοί την αποκαλούν “Bypass”;

Ο λόγος είναι απλός! Το πεζοδρόμιο της Ναυαρίνου είναι το κατάλληλο μέρος για να ασκηθείς τους περισσότερους μήνες – αν όχι όλους – του χρόνου. Ξεκινώντας από το Πανελλήνιο και φτάνοντας μέχρι το ξενοδοχείο Φιλοξένια, με τους φοίνικες και τις πολύχρωμες ομπρέλες, είναι ένα από τα ομορφότερα σημεία για βόλτα στην Καλαμάτα!

Πρόκειται για ένα μεγάλο περιπατητικό πεζοδρόμιο, άθλησης και ψυχαγωγίας, το οποίο ενδείκνυται για βάδισμα και τρέξιμο. Πολλοί το αποκαλούν Bypass, από την γνωστή καρδιοχειρουργική επέμβαση. Ο λόγος που επιλέχτηκε αυτό ως ψευδώνυμο είναι ώστε να θυμίζει πόσο καλό κάνει η άθληση στα προβλήματα υγείας. Εκατοντάδες δημότες όλων των ηλικιών κυρίως τις απογευματινές ώρες περπατούν και απολαμβάνουν τη βόλτα τους, κάτω από τον επιβλητικό Ταΰγετο και με θέα το γαλάζιο της θάλασσας.

Λίγα λόγια για το πεζοδρόμιο της Ναυαρίνου ή αλλιώς “Bypass”

Όταν στις αρχές της δεκαετίας του ’90, υπήρξε συζήτηση για τη δημιουργία τραμ στην Καλαμάτα, ο Δήμος είχε αναθέσει τρεις σχετικές μελέτες σε τεχνικά γραφεία της Καλαμάτας και της Αθήνας. Μια εξ αυτών αφορούσε την τροχιοδρόμηση τραμ στο λιμάνι, και στην ανάπλαση της παραλιακής ζώνης, μελέτη που τελικά εφαρμόστηκε σε μεγαλύτερο βαθμό από τις υπόλοιπες (ανάπλαση κεντρικής περιοχής, και συγκοινωνιακή μελέτη).

Έτσι, επί δημαρχοντίας Παναγή Κουμάντου, δημιουργήθηκε ένα εκτεταμένο δίκτυο πεζών, με την διάνοιξη φαρδύτερων πεζοδρομίων, τη φύτευση φοινίκων (1992), την τοποθέτηση χώρων στάσης, όπως παγκάκια, και παιδικές χαρές.

Η ανάπλαση προσελκύει πλήθος κόσμου που απολαμβάνει τον περίπατό του καθ’ όλο το μήκος της παραλίας (4 χλμ.), ενώ μεγάλη είναι και η εξυπηρέτηση του παραλιακού δρόμου (λεωφόρος Ναυαρίνου).

Δείτε επίσης:

Ελλαδικό