Βρίσκεται ανάμεσα σε δύο κόλπους και αποτελεί το νοτιότερο άκρο της ηπειρωτικής Ελλάδας, αλλά και της βαλκανικής Χερσονήσου. Το ακρωτήριο Ταίναρο (ή Κάβο-Ματαπάς, στη γλώσσα των ναυτικών) είναι ένα απ’ τα πιο απόκοσμα και επιβλητικά μέρη της Ελλάδας, καθώς τα απόκρημνα βράχια και τα μανιασμένα κύματα δημιουργούν ένα τοπίο δωρικής, φυσικής, ομορφιάς που καθηλώνει τον επισκέπτη.

Στις Πύλες του Άδη

Οι αρχαίοι το ονόμαζαν «Μεταπέα Άκρα» και πίστευαν ότι εκεί βρισκόταν η πύλη για τον Άδη από όπου ο Ηρακλής κατέβηκε στον Κάτω Κόσμο για να αντιμετωπίσει τον Κέρβερο. Ανατολικά, βρίσκεται λαξευμένο στο βράχο το Ψυχοπομπείο απ’ όπου σύμφωνα με την μυθολογία παραλάμβανε ο συνοδός τις ψυχές και τις οδηγούσε στην πύλη του Άδη.

Από το ακρωτήριο Ταίναρο οι ναυτικοί υπολόγιζαν τις ναυτικές αποστάσεις. Την περίοδο μάλιστα της Τουρκοκρατίας είχε μετατραπεί σε ορμητήριο των πειρατών γι’ αυτό και οι ναυτικοί προσπαθούσαν να πλέουν όσο το δυνατόν πιο μακριά για να μην πέσουν θύματα πειρατείας.

Ακρωτήριο Ταίναρο: Το νοτιότερο και πιο μυθικό άκρο της Ευρώπης

Προσεγγίζεται από το μονοπάτι που ξεκινά από το εκκλησάκι των Αγίων Ασωμάτων.

Ανατολικά, βρίσκεται λαξευμένο στο βράχο το Ψυχοπομπείο απ’ όπου παραλάμβανε ο συνοδός τις ψυχές και τις συνόδευε στην πύλη του Άδη.

Ακρωτήριο Ταίναρο: Το νοτιότερο και πιο μυθικό άκρο της Ευρώπης

Πρόκειται για σπηλιά απ’ όπου πέρασε ο Ηρακλής σύμφωνα με το Μύθο, προκειμένου να αντιμετωπίσει τον Κέρβερο. Μετά από 45 λεπτά διαδρομή φτάνεις στο φάρο του Ακροταίναρου, ένα κτίριο του 1822.

Ακρωτήριο Ταίναρο: Το νοτιότερο και πιο μυθικό άκρο της Ευρώπης


Το όνομά του οφείλεται στον επώνυμο μυθικό ήρωα και οικιστή Ταίναρον, γιο του Δία που έκτισε την ομώνυμη πόλη Ταίναρο επί του ισθμού της Ακρωταινάριας χερσονήσου. Το ακρωτήριο Ταίναρο στην αρχαιότητα λεγόταν και “Ποσείδιον”, ενώ από την εποχή της Φραγκοκρατίας αναφέρεται και ως “Κάβο Ματαπάς” όπου και συνεχίζει με το ίδιο όνομα να φέρεται σε πολλούς ξένους ναυτικούς χάρτες.

Μετά από πορεία 25-40 λεπτών (ανάλογα με τον ρυθμό μας) καταλήγουμε στον όμορφο λιθόκτιστο φάρο που κατασκευάστηκε το 1882 από Γάλλους Μηχανικούς. Eχει εμβέλεια 22 ναυτικά μίλια και λειτούργησε για πρώτη φορά το 1887.

Η πρώτη ανακαίνιση του φάρου έγινε στα 1930. Στα χρόνια της Κατοχής έπαψε να λειτουργεί και στα 1950, μετά τη δεύτερη ανακαίνιση, φιλοξενούσε 3 φαροφύλακες. Σήμερα ο φάρος φυλάσσεται από προσωπικό του Πολεμικού Ναυτικού το οποίο μπορεί να ξεναγήσει τον επισκέπτη στο εσωτερικό του.

Δείτε τον φάρο στο Ταίναρο στο βίντεο του Αντρέα Κουτσοθανάση

Γύρω από τον όρμο του Οικισμού Κοκκινόγεια και του ακρωτηρίου Ταίναρο απλώνεται τμήμα του αρχαίου οικισμού των Ταιναρίων. Οι πολλές στέρνες που βρίσκονται στον αρχαίο οικισμό φαίνεται ότι έλυναν το πρόβλημα ύδρευσης.

Σημαντικό εύρημα του οικισμού είναι διακοσμητικό ψηφιδωτό από δάπεδο οικίας της Ελληνιστικής εποχής (1ου αι. μ.Χ.), αποκαλούμενο «Άστρο της Αριάς».

Ο οικισμός των Ταιναρίων, εκτός από την πολιτεία περιελάμβανε και το περίφημο Ιερό που ήταν αφιερωμένο στον Ταινάριο Ποσειδώνα. Κάποιοι το τοποθετούν εκεί που σήμερα σώζονται τα ερείπια του μεταβυζαντινού μικρού ναού του Ασωμάτου για το κτίσιμο του οποίου, ισχυρίζονται, ότι χρησιμοποιήθηκαν υλικά του Ιερού του Ποσειδώνα. Εν τούτοις σύμφωνα με τα σημερινά ερευνητικά στοιχεία δεν θεωρείται πιθανή η εκδοχή ο αρχαίος ναός να κατείχε ακριβώς τη θέση της χριστιανικής εκκλησίας.

Ακρωτήριο Ταίναρο: Το νοτιότερο και πιο μυθικό άκρο της Ευρώπης

Πληροφορίες αντλήθηκαν από dinfo.gr

Ελλαδικό