Προβολή της ταινίας “Το εργαστήρι του Δρ. Καλιγκάρι” από την Κινηματογραφική Λέσχη

Το εργαστήρι του Δρ. Καλιγκάρι από την Κινηματογραφική Λέσχη

Στο πλαίσιο του μουσικού Φεστιβάλ “Διεθνείς Μουσικές Ημέρες Καλαμάτας” η Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας θα προβάλλει την ταινία “Το εργαστήρι του Δρ. Καλιγκάρι” με μια πρωτότυπη ζωντανή μουσική. Η προβολή θα γίνει την Τρίτη 9 Ιουλίου και ώρα 21:00 στο Studio του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας. Συνθέτης της πρωτότυπης μουσικής είναι ο Kαλαματιανός συνθέτης, Αρίωνας Γυφτάκης.

Η προβολή γίνεται σε συνεργασία με την Κοινωφελή Επιχείρηση “ΦΑΡΙΣ” του Δήμου Καλαμάτας και το Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας.

ΥΠΟΘΕΣΗ:

Στο τοπικό πανηγύρι μιας μικρής γερμανικής πόλης, ο υπνωτιστής Δρ. Καλιγκάρι παρουσιάζει στους περαστικούς τον υπνοβάτη Τσέζαρε, ο οποίος μπορεί δήθεν να προφητεύει το μέλλον κάθε ανθρώπου που τολμάει να τον ρωτήσει. Το βράδυ, ωστόσο, ο δόκτωρ ξυπνάει τον Τσέζαρε για να εκτελέσει τις διαβολικές εντολές του.

Η επιρροή της ταινίας στη μετέπειτα καλλιτεχνική δημιουργία είναι ανυπολόγιστη. Παρότι, ωστόσο, τα εφιαλτικά της σκηνικά και η βαριά δυσοίωνη ατμόσφαιρα ενέπνευσαν άμεσα άλλους δημιουργούς και κεντρικά ρεύματα του σινεμά (ταινίες τρόμου, νουάρ, γκόθικ κτλ.), η σκοτεινή αυτή ιστορία παραμένει ανατριχιαστική όσο λίγες.

Σκηνοθεσία: Robert Wiene
Ιστορία: Carl Mayer, Hans Janowitz
Φωτογραφία: Willy Hameister
Σχεδιασμός παραγωγής: Hermann Warm, Walter Reimann, Walter Röhrig
Κοστούμια: Walter Reimann
Παραγωγοί: Erich Pommer, Rudolf Meinert

ΠΑΙΖΟΥΝ:

Werner Krauss, Conrad Veidt, Friedrich Feher

Η πρωτότυπη μουσική του Αρίωνα Γυφτάκη θα μιμηθεί μέσα από την αρμονία, τον ρυθμό και τον αυτοσχεδιασμό, τις έντονες γραμμές και γωνίες των εξπρεσιονιστών. Με επιρροές από μουσικούς όπως οι Steve Lacy, Thelonious Monk, Charles Mingus, Sam Rivers, Albert Ayler και Alban Berg, θα ακολουθήσει τη γωνιώδη, εξωστρεφή, μυστήρια και μελαγχολική αισθητική του φιλμ.

Gabriele Milozzi: άλτο και σοπράνο σαξόφωνο
Τζώρτζης Τσιρόπουλος: τενόρο σαξόφωνο
Ηλίας Καρκαβέλιας: κοντραμπάσο
Αρίωνας Γυφτάκης: κοντραμπάσο
Αναστάσης Γούλιαρης: τύμπανα

Η γενική είσοδος είναι 5 ευρώ.

Ελλαδικό