Η Καλαμάτα κουβαλάει μια μακρά ιστορία το ίδιο και τα κτήρια της! Κάνοντας μια βόλτα στο κέντρο της πόλης και παρατηρώντας το κτήριο του ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας, αναρωτηθήκαμε ποια ιστορία κρύβεται πίσω από αυτό… τη μάθαμε και σας την παρουσιάζουμε!

Δίπλα στο σημερινό ΔΗΠΕΘΕΚ στη Δημοσθένους, βρίσκεται ένα εγκαταλελειμμένο κτήριο, στο οποίο στεγαζόταν η Ηλεκτρική Εταιρεία Καλαμάτας! Το ιστορικό και εμβληματικό κτήριο, πλέον στέκει παραδομένο στη φθορά του χρόνου και χτυπημένο από το σεισμό του 1986.
Σύμφωνα με τα ΓΑΚ Μεσσηνίας, το κτήριο κατασκευάστηκε το 1901 σε οικόπεδο 660 τ.μ., ιδιοκτησίας Δημητρίου Σακέττα, στη θέση Ποταμιά, δίπλα στο σημερινό ΔΗΠΕΘΕΚ στη Δημοσθένους.

Στο κτήριο στεγάστηκε το εργοστάσιο ηλεκτροφωτισμού με την επωνυμία «Ελληνική Ηλεκτρική Εταιρία συστήματος Thomson-Houston». Είχε προηγηθεί δύο χρόνια πριν (1899) η υπογραφή του συμφωνητικού ανάμεσα στον τότε δήμαρχο Πέτρο Μαυρομιχάλη και τον μηχανικό Γεώργιο Κονιτόπουλο, για την εγκατάσταση μηχανημάτων παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος για την Καλαμάτα, το δυτικό της προάστιο Καλύβια, καθώς και την Παραλία. Σύμφωνα με τους όρους του συμφωνητικού, το ηλεκτρικό ρεύμα θα διοχετευόταν στους δρόμους, στις πλατείες, στις γέφυρες και στα πεζοδρόμια της πόλης, και ο φωτισμός θα γινόταν με 300 ηλεκτρικούς λαμπτήρες που θα έκαιγαν 2.800 ώρες το έτος.

Το συγκεκριμένο κτήριο της πρώην Ηλεκτρικής Εταιρείας Καλαμάτας αποτελούσε τμήμα του εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος. Στο ισόγειο στεγάζονταν τα γραφεία της εταιρείας ενώ στον α’ όροφο η κατοικία του εκάστοτε διευθυντή. Το 1959 η Ηλεκτρική Εταιρεία εξαγοράστηκε από τη ΔΕΗ και έτσι το εργοστάσιο σταμάτησε να λειτουργεί. Για τα επόμενα 25 περίπου χρόνια χρησιμοποιούνταν ως αποθήκη από τον Δήμο Καλαμάτας και τη ΔΕΗ.

Το 1984 ύστερα από απόφαση του Δήμου Καλαμάτας επισκευάστηκε στο ισόγειο κτήριο ανατολικά του διώροφου κτηρίου της Ηλεκτρικής Εταιρείας, προκειμένου να στεγαστεί το ΔΗΠΕΘΕΚ. Δυστυχώς, όμως, δεν μπορούσε να επισκευάσει και το διώροφο κτήριο καθώς ήταν στην ιδιοκτησία της ΔΕΗ και χρησιμοποιούσαν το χώρο οι τεχνικές της υπηρεσίες.

Όλα αυτά τα χρόνια, έχουν ακουστεί πολλά για την αξιοποίηση του συγκεκριμένου κτηρίου. Πρόταση του δήμου Καλαμάτας στο παρελθόν ήταν η δημιουργία Μουσείου Ηλεκτρικής Ενέργειας, το οποίο θα είναι μοναδικό στην Ελλάδα και θα αναβαθμίσει την περιοχή.

Δείτε επίσης:

Ελλαδικό