Βρίσκεται κοντά σε ιστορικό σημείο της πόλης, αποτελεί εδώ και χρόνια “κέντρο νέων” και ένα σημείο για καλό φαγητό! Αν και είναι δύσκολο να μην το έχετε βρεί ακόμη…ο λόγος για την Πλατεία Όθωνος στην Καλαμάτα!

Μέχρι σήμερα έχει αλλάξει τρεις ονομασίες. Ξεκίνησε ως πλατεία Κρεοπωλείων, το 1930 μετονομάστηκε σε πλατεία Μανιακίου και από το 1939 μέχρι τις μέρες μας ονομάζεται πλατεία Όθωνος.

Γιατί πλατεία Κρεοπωλείων;

Η Πλατεία των Κρεοπωλείων βρισκόταν στην ανατολική όχθη του ποταμού Νέδοντα, νοτιότερα του ναού του Αγίου Ιωάννη. Στην ανατολική πλευρά της βρίσκονταν τα τροφοπωλεία της αγοράς, ενώ στη δυτική υπήρχε η γνωστή γέφυρα Κρεοπωλείων, που ένωνε τις δύο όχθες του Νέδοντα και οδηγούσε στο δυτικό προάστιο των Καλυβίων και τις γύρω περιοχές.

Ο χώρος των κρεοπωλείων ήταν ένας υπαίθριος, χωρίς φροντίδα χώρος σφαγείου, που έμοιαζε περισσότερο σαν παράγκα πωλήσεως σε ένα τσιγγάνικο πανηγύρι που περιέρχεται την επαρχία, παρά σαν κάτι το σταθερό κατάλυμα για τον πληθυσμό μιας πόλης.

Το 1940 το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε την επισκευή και ανακαίνιση των παλιών δημοτικών κρεοπωλείων που υπήρχαν στην Πλατεία Οθωνος. Η συγκεκριμένη πλατεία εκτός από τόπος κρεοπωλείων ήταν και τόπος χονδρικής πώλησης κηπουρικών ειδών, καθώς και ιχθυοπωλείων. Γύρω στα 1940 μάλιστα καθιερώθηκε να γίνεται εδώ κάθε Σάββατο η λαϊκή αγορά, ενώ δεν ήταν λίγοι αυτοί που την αποκαλούσαν αργότερα και πλατεία Ψαράδικων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, μια φορά το χρόνο, στη γιορτή του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, τις τελευταίες ημέρες του Ιουνίου, είχε καθιερωθεί από το 19ο αιώνα να γίνεται το ετήσιο πανηγύρι στη θέση αυτή και κατά μήκος του ποταμού Νέδοντα.

Τα μπουλντόγκ στα κρεοπωλέια της πλατείας

Στα σφαγεία των κρεοπωλείων, τα λεγόμενα χασάπικα, όπως έλεγαν τότε τα Δημοτικά κρεοπωλεία της πλατείας Όθωνος, υπήρχαν απέξω μπουλντόκ. Ο λόγος ήταν πως τα χρειάζονταν οι κρεοπώλες για να φυλάνε τα ζώα που είχαν για σφάξιμο. Εάν τους έφευγε είτε κάποιο βόδι, είτε γουρούνι ή γίδα, με ένα σφύριγμα που έκαναν τα αφεντικά τους, όλα τα σκυλιά θά έτρεχαν κατά πάνω του να το πιάσουν. Σκοπός τους, να το ακινητοποιήσουν και τότε ο κρεοπώλης ή ο σφάχτης θα το επανέφερε στον τόπο σφαγής.

Πληροφορίες και υλικό αντλήθηκαν από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους.

Δείτε επίσης:

Ελλαδικό