Αποτελεί σημείο αναφοράς της παλιάς Καλαμάτας καθώς βρίσκόταν στο “καλύτερο μπαλκόνι” της πόλης, σε αυτό του Κάστρου!

Ο λόγος γίνεται για το τουριστικό περίπτερο του Κάστρου Καλαμάτας που χτίστηκε το 1959 επι δημαρχοντίας του Χρήστου Κουμάντου. Στόχος ήταν να τραβήξει τουρίστες ώστε να γίνει ευρέως γνωστό το Κάστρο της Ιζαμπώς.

Ιστορία

Το τουριστικό περίπτερο βρισκόταν στη νότια πλευρά του κάστρου, είχε οβάλ σχήμα με τζάμια και τραπεζοκαθίσματα στη βεράντα. Μάλιστα από το 1959 προς 1960 λειτούργησε και ως αναψυκτήριο.

Είχε ονομαστεί ώς “μπαλκόνι της Καλαμάτας”, γιατί πραγματικά από το σημείο εκείνο η θέα ήταν εκπληκτική. Η Καλαμάτα, ο ποταμός Νέδοντας, τα περιβόλια, ο Μεσσηνιακός κόλπος και αριστερότερα ο γίγαντας Ταΰγετος, συνέθεταν μια απίστευτα ωραία εικόνα . Δεν υπήρξε Καλαματιανός που να μην είχε επισκεφθεί το περίπτερο.

Ανθεστήρια

Μεγάλες δόξες γνώρισε το τουριστικό περίπτερο την περίοδο των ανθεστηρίων.Οι πρώτες ανθοκομικές εκθέσεις γίνονταν στο κάστρο Καλαμάτας.

Σεισμοί του 1986

Δυστυχώς, το περίπτερο στους σεισμούς του 1986 έπαθε μεγάλες ζημιές και αποφασίστηκε να κατεδαφιστεί. Σήμερα, έχει απομείνει εκεί -στο μόνο σημείο με πανοραμική θέα της πόλης- μια μη προσπελάσιμη, επικίνδυνη λόγω κλίσης και αποσαθρωμένου εδάφους γωνία. Οπως επικίνδυνα ολισθηρό είναι και το καλντερίμι στην επάνω πύλη του Κάστρου.

Δείτε επίσης:

Ελλαδικό