Όταν κάποιος ακούει τη λέξη ρακί, το μυαλο του πηγαίνει κατευθείαν στην Κρήτη και στο διάφανο μυρωδάτο τοπικό της προϊόν. Ωστόσο, γνωρίζατε ότι η Καλαμάτα παρήγαγε το δικό της ρακί;

Περί τα τέλη του 19ου αιώνα και στα πρώτα χρόνια της ποτοποιίας στην Καλαμάτα, τότε που ξεκίνησε ο εκσυγχρονισμός της οινοπνευματοποιίας στην περιοχή μας, έκανε την εμφάνιση του το Καλαματιανό ρακί!

Το ρακί της Καλαμάτας διαφέρει κατά πολύ από το τσίπουρο, την κρητικιά ρακή και από την τσικουδιά. Πρόκειται για ένα ηδύποτο που παράγεται όπως το ούζο αλλά με διαφορετικά αρωματικά χαρακτηριστικά αφού χρησιμοποιείται διαφορετικό μείγμα φυτών που σου αφήνει μια γλυκιά γεύση στο στόμα.

Στο παρελθόν, το καλαματιανό ρακί υπήρχε σχεδόν σε όλα τα σπίτια του νομού και οι νοικοκυρές το σερβίριζαν στις γιορτές. Με την πάροδο των χρόνων, αυτό άλλαξε κατά πολύ, έμεινε απλώς ως παράδοση, καθώς πλέον δεν το συναντάμε ούτε στα σπίτια μας και σπάνια στα τοπικά καταστήματα.

Οι παλιοί Καλαματιανοί σερβίριζαν παραδοσιακά το ρακί με λουκούμι ή παστέλι και φυσικά ήταν το κλασικό κέρασαμα στους επισκέπτες!

Η διαδικασία της απόσταξης

Η ρακή (<τουρκ. Raki) παράγεται με τη μέθοδο της μονής απόσταξης και μείγματος αρωματικών φυτών, όπως είναι ο γλυκάνισος. Η διαδικασία παραγωγής μοιάζει με αυτή του ούζου, όμως το αποτέλεσμα είναι διαφορετικό.

Δείτε επίσης:

Ελλαδικό