Φαράγγια, τοπία άγριας ομορφιάς, τοπία επιβλητικά, τοπία που σε “δεσμεύουν” και σε “απελευθερώνουν” ταυτοχρόνως. Τα φαράγγια είναι οι βαθιές χαράδρες με σχεδόν απόκρημνες βραχώδεις πλευρές.  Μύθοι, ιστορίες, θρύλοι, ιστορικά γεγονότα, φυσικό κάλλος, παραδόσεις… συνδέονται με τα φαράγγια, υποβάλλοντάς σε να θέλεις να τα… ανακαλύψεις.

Ας δούμε, λοιπόν, ορισμένα γνωστά και άγνωστα φαράγγια της Μεσσηνίας. Φαράγγια με μοναδική ομορφιά και πολύ πράσινο και νερά.

Φαράγγι Ριντόμου

faraggi-rintomou

Ξεκινάει από τον Ταΰγετο και εκτείνεται μέχρι τον Μεσσηνιακό κόλπο και συγκεκριμένα, την ακτή της Σάντοβας. Βρίσκεται στη Μεσσηνιακή Μάνη, λίγα μόλις χιλιόμετρα από την Καλαμάτα. Προς τη μεριά της θάλασσας, το φαράγγι λέγεται φαράγγι της Κοσκάρακας. Το φαράγγι αποτελούσε κάποτε πέρασμα που συνέδεε τους κατοίκους της περιοχής με τη Λακωνία. Χαραδρώσεις, σπηλιές, κατακόρυφες πλαγιές, πετρώματα, γεφύρια, δένδρα και πηγές συνθέτουν ένα τοπίο που σε ωθεί στο να θέλεις να το εξερευνήσεις. Πρώτη ιστορική αναφορά που έχουμε για το φαράγγι του Ριντόμου είναι από τον Παυσανία, όταν το διέσχισε, αναφέροντάς το ως Χοίρειο Νάπη, δηλαδή η κοιλάδα των χοίρων εξαιτίας των πολλών αγριογούρουνων που ζούσαν εκεί.

Φαράγγι Νέδας

faraggi-nedas

Άγρια φύση, πυκνή βλάστηση, καταρράκτες, μικρές λίμνες, γεφύρια και σπηλιές, είναι κάποια από τα στοιχεία που ο φυσικός αυτός παράδεισος προσφέρει στον επισκέπτη. Η Νέδα πηγάζει από το όρος Λύκαιο. Στην κοιλάδα της συναντάμε σημαντικά κατάλοιπα αρχαίων χρόνων, όπως είναι ο ναός που είναι αφιερωμένος στον θεό Πάνα, αλλά και ο ιδιαίτερα σημαντικός ναός του Επικούριου Απόλλωνα στις Βάσσες, έργο του Ικτίνου, Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Φαράγγι του Βυρού

faraggi-vyrou

Ξεκινάει από το χωριό Άγιος Παντελεήμονας, διασχίζει μια διαδρομή 19 χλμ. περίπου, μέσα σε πυκνή βλάστηση με πολλών ειδών δέντρα και φυτά όπως με καρυδιές, έλατα και μαυρόπευκα και καταλήγει στη θάλασσα. Το φαράγγι του Βυρού είναι τόπος με ιδιαίτερη φυσικό κάλλος, αλλά και με ιστορική σημασία, καθώς κατά τα αρχαία χρόνια διερχόταν από εκεί η Βασιλική Οδός, η οποία εξυπηρέτησε ιδιαίτερα τους Σπαρτιάτες στη διάρκεια των Μεσσηνιακών πολέμων.

Φαράγγι του Φονέα

foneas paralia

Το Φαράγγι του Φονέα ή αλλιώς το Φαράγγι της Νούπαντης ξεκινάει από το Μοναστήρι της Βαϊδενίτσας για να καταλήξει μετά από 8 περίπου χιλιόμετρα στην παραλία του Φονέα, η οποία βρίσκεται μεταξύ Στούπας και Καρδαμύλης. Το όνομα «Νουπάντη» λέγεται ότι προέρχεται από τις συναντήσεις (τα συναπαντήματα) που πραγματοποιούνταν εκεί όταν ένα συνοικέσιο βρισκόταν σε εξέλιξη. Τοπίο επιβλητικό, άγριας φύσης που σε ωθεί στην περιπέτεια, γεμάτο με σπήλαια που ίσως πολλά από τα οποία δεν καταφέρεις ποτέ να πλησιάσεις. Σε ένα από αυτά είχε βρεθεί, την δεκαετία του 1970, ένα αγγείο της Γεωμετρικής εποχής που σήμερα βρίσκεται στο Αρχαιολογικό μουσείο της Αθήνας.

Φαράγγι Κόκκινα Πατερά

faraggi-patera

Ένα φαράγγι μάλλον άγνωστο… στο μεγαλύτερο μέρος του δεν είναι ακόμα επισκέψιμο άλλωστε, καθώς θα πρέπει να πραγματοποιηθεί διάνοιξη μονοπατιών, ούτως ώστε οι επισκέπτες να μπορούν να το διασχίσουν. Παρόλα αυτά, ο καταρράκτης που δημιουργείται στο σημείο που τελειώνει το φαράγγι, είναι ένα σημείο απίστευτης ομορφιάς που σε αποζημιώνει. Το όνομα του φαραγγιού οφείλεται στα μεγάλα κόκκινα βράχια που το χαρακτηρίζουν.

Δείτε επίσης:

10 μαγευτικές παραλίες της Μεσσηνίας!

Ελλαδικό
Κυριακή Παπακωνσταντίνου
Η Κυριακή Παπακωνσταντίνου είναι πτυχιούχος του τμήματος Φιλολογίας Αθηνών και υποψήφια διδάκτωρ ηθικής φιλοσοφίας. Γράφει για το Kalamata IN άρθρα ποικίλης θεματολογίας.