Τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί στην πόλη της Καλαμάτας ένα εκτενές δίκτυο ποδηλατόδρομων, χάρη στο οποίο αρκετοί κάτοικοι της Καλαμάτας έχουν στραφεί στη χρήση του ποδηλάτου για τις μετακινήσεις τους. Σε αυτό βοηθά και το γεγονός ότι η Καλαμάτα είναι επίπεδη πόλη, χωρίς ανηφόρες και κατηφόρες, δίνοντας στον ποδηλάτη τη δυνατότητα να απολαύσει τις μετακινήσεις του χωρίς να ταλαιπωρείται και να κουράζεται.

Ο ποδηλατόδρομος αρχίζει από την αγορά της Καλαμάτας, στο ύψος του ΚΤΕΛ και διασχίζει την οδό Σπάρτης και Νέδοντος ακολουθώντας μία πορεία γύρω από το ιστορικό κέντρο της πόλης. Στη συνέχεια διασχίζει την Αριστομένους ακολουθώντας μία πανέμορφη διαδρομή μέσα από την κεντρική πλατεία της πόλης και δίπλα στο πάρκο του ΟΣΕ, φτάνοντας μέσω των οδών Κρήτης και Μιαούλη στην παραλιακή οδό της Ναυαρίνου. Η διαδρομή που ακολουθεί είναι μαγική, καθώς ο ποδηλάτης απολαμβάνει 2,5 χιλιόμετρα πλάι στη θάλασσα, περνώντας από πολυτελέστατα ξενοδοχεία, παραδοσιακές ταβέρνες, μοντέρνες καφετέριες και μπαρ, ατέλειωτες αμμουδιές και γραφικούς μόλους και λιμάνια.

Ο ποδηλατόδρομος της Καλαμάτας, συνολικού μήκους περίπου 4 χιλιομέτρων, διασχίζει όλη την πόλη αρχίζοντας από τη μία άκρη της και καταλήγωντας στην άλλη, περνώντας από τα σημαντικότερα και ομορφότερα σημεία της. Μεταξύ αυτών είναι το κάστρο της Καλαμάτας, η κεντρική αγορά, το ιστορικό κέντρο, η κεντρική πλατεία, το δημοτικό θέατρο, η νομαρχία, το πάρκο του ΟΣΕ, το λιμάνι, ο μόλος και η παραλία.

Ελλαδικό