Μνημόσυνο για τους Ελλαδίτες και τους Κυπρίους που έπεσαν κατά το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 1974, οργανώνει ο Δήμος Καλαμάτας την Κυριακή 18 Ιουλίου 2021 στις 10 το πρωί, στον μητροπολιτικό ναό της Υπαπαντής.

Μισή ώρα αργότερα, στο ηρώο Ελλήνων και Κυπρίων Φονευθέντων και Αγνοουμένων, μπροστά από το Διοικητήριο Μεσσηνίας, θα πραγματοποιηθεί τελετή απόδοσης τιμής σε όσους αγωνίστηκαν στην Κύπρο κατά των στρατευμάτων του “Αττίλα” -και ιδιαίτερα στους αγνοούμενους.

Το πρόγραμμα της τελετής περιλαμβάνει: Ανάγνωση από κληρικό ειδικής ευχής υπέρ των αγνοουμένων. Χαιρετισμό από τον δήμαρχο Καλαμάτας Θανάση Βασιλόπουλο. Ομιλία από τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Αθανάσιο Χρήστου. Εκφώνηση των ονομάτων των Καλαματιανών αγνοουμένων. Κατάθεση στεφάνων κι ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των ηρώων.

Οι Καλαματιανοί αγνοούμενοι κατά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, το καλοκαίρι του 1974, είναι: Ο αντιστράτηγος Νικόλαος Κατούντας και οι έφεδροι ανθυπασπιστές Ευάγγελος Ζαχαρέας, Παναγιώτης Ηλιόπουλος, Λάμπρος Νικητόπουλος, Ιωάννης Ξυδιάς, Δημήτριος Σκουρλής και Ανδρέας Σταθόπουλος.

Ελλαδικό