Μια από τις μεγαλύτερες και πιο ιστορικές τράπεζες της Ελλάδας, που αποτελεί σταθερό σημείο αναφοράς στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα όλα αυτά τα χρόνια είναι η Alpha Bank. Ωστόσο, γνωρίζατε ότι ιδρύθηκε το 1879 στην Καλαμάτα;

Η ιστορία της Alpha Bank είναι συνυφασμένη με τις μεγάλες, αλλά και τις δύσκολες στιγμές της Ελλάδας.Γι αυτό και είναι μέρος της ιστορίας της χώρας. Με αφορμή την απώλεια του Μεσσήνιου τραπεζίτη και επίτιμου προέδρου της Alpha Bank Γιάννη Κωστόπουλο, ανατρέξαμε στην ιστορία της Καλαματιανής τράπεζας.

Διαφημιστική καταχώριση της Τραπέζης Καλαμών, 1923 (Ιστορικό Αρχείο Alpha Bank)

Η δημιουργία της Τράπεζας Καλαμών

Η ιστορία ξεκινά από τα πρώτα εμπορικά εγχειρήματα του Ιωάννη Φ. Κωστοπούλου, ο οποίος γεννήθηκε το 1856 στη Σπερχογεία της Μεσσηνίας. Ενα χωριό με μόλις 650 κατοίκους.

Καταλύτης φέρεται να ήταν και μία περίεργη χρονική σύμπτωση. Η καταστροφή των γαλλικών αμπελιών από τη φυλλοξήρα, προσέφερε σημαντική ανάπτυξη στη σταφιδοκαλλιέργεια της Μεσσηνίας. Συνέπεια αυτής ήταν η συγκέντρωση πληθυσμού στην περιοχή της Καλαμάτας. Πέρα όμως από την αύξηση του πληθυσμού, νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες, όπως η παραγωγή λαδιού, σύκων και μεταξιού, έδωσε ιδιαίτερη οικονομική ώθηση στην περιοχή και επίσης δημιούργησε ένα καταπληκτικό περιβάλλον για τον εκείνους που γνώριζαν πώς να το αξιοποιήσουν, όπως έκανε ο Ι. Φ. Κωστόπουλος.

Σταθμός αυτής της πορείας υπήρξε το έτος 1916, όταν ο Ιωάννης Φ. Κωστόπουλος, με τη συνεργασία της Λαϊκής Τραπέζης, δημιούργησε, με έδρα πάντοτε την Καλαμάτα, την Τράπεζα Ι.Φ. Κωστοπούλου με τη μορφή της Ετερόρρυθμης Εταιρίας, η οποία δύο έτη αργότερα, το 1918, έδωσε τη θέση της στην Τράπεζα Καλαμών, που λειτουργούσε πλέον ως Ανώνυμη Εταιρία. Το 1924 η Τράπεζα Καλαμών συγχωνεύθηκε με το τραπεζικό τμήμα του οίκου Ι.Φ. Κωστοπούλου και δημιουργήθηκε η Τράπεζα Ελληνικής Εμπορικής Πίστεως, με έδρα την Αθήνα, που ανέπτυξε ένα περιφερειακό δίκτυο υποκαταστημάτων στη Νότιο Πελοπόννησο.

Το 1924 η Τράπεζα Καλαμών συγχωνεύθηκε με το τραπεζικό τμήμα του οίκου Ι.Φ. Κωστοπούλου και δημιουργήθηκε η Τράπεζα Ελληνικής Εμπορικής Πίστεως, με έδρα την Αθήνα, που ανέπτυξε ένα περιφερειακό δίκτυο υποκαταστημάτων στη Νότιο Πελοπόννησο. Κατά την οικονομική ανασυγκρότηση που ακολούθησε τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, η Τράπεζα Ελληνικής Εμπορικής Πίστεως, η οποία το 1947 μετονομάσθηκε σε Τράπεζα Εμπορικής Πίστεως, ήταν η μοναδική Τράπεζα του μεγέθους της που κατάφερε να ξεπεράσει τις δύσκολες συνθήκες εκείνης της περιόδου και να στραφεί πλέον στην ανάπτυξη ενός εθνικού δικτύου υποκαταστημάτων. Από τη δεκαετία του 1970, η Τράπεζα Πίστεως, όπως ονομάστηκε το 1972, υπήρξε πρωτοπόρος στον τομέα του εκσυγχρονισμού του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, ενώ μετά την απελευθέρωσή του, στα τέλη της δεκαετίας του 1980, έχει ήδη διαμορφώσει τη φυσιογνωμία ενός τραπεζικού Ομίλου που της επιτρέπει να παρέχει ευρύ φάσμα καινοτόμων χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.

Η ιστορία του σήματος της Alpha Bank

Το 1972 η τράπεζα υιοθετεί την επωνυμία Τράπεζα Πίστεως. Την ίδια χρονιά ο κ. Γιάννης Κωστόπουλος αναλαμβάνει Διευθύνων Σύμβουλος. Η τράπεζα καθιερώνει νέο εταιρικό σήμα με έμβλημά της ένα από τα πρώτα νομίσματα που κόπηκαν στον ελλαδικό χώρο, αλλά και το γράμμα “Κ”, λόγω του ότι δημιουργήθηκε στην Καλαμάτα!

Οι δεκαετίες 1970, 1980 και 1990 φέρουν τη σφραγίδα του Γιάννη Κωστόπουλου που εισήγαγε αλλαγές σε όλο τον τρόπο λειτουργίας της τράπεζας, ενώ η τράπεζα καινοτομεί με υπηρεσίες που την καθιστούν πρωτοπόρο.

Η εξέλιξη σε Alpha Bank

Το 1999, η Alpha Τράπεζα Πίστεως -επωνυμία που υιοθετήθηκε το 1994- προέβη σε εξαγορά του 51% των μετοχών της Ιονικής Τράπεζας, πραγματοποιώντας τη μεγαλύτερη ιδιωτικοποίηση που είχε γίνει ποτέ στην Ελλάδα. Η συγχώνευση των δύο τραπεζικών ιδρυμάτων ολοκληρώθηκε το επόμενο έτος, ενώ το 2000 η νέα διευρυμένη Τράπεζα που προέκυψε ονομάστηκε Alpha Bank.

Σκίτσο του Γιάννη Κυριακόπουλου (ΚΥΡ), για το έντυπο εσωτερικής επικοινωνίας της Alpha Τραπέζης Πίστεως «Μαζί», 1994/Ιστορικό Αρχείο Alpha Bank

Την 1 Φεβρουαρίου 2013, σε συνέχεια σχετικής συμφωνίας που υπεγράφη την 16 Οκτωβρίου 2012, το σύνολο του μετοχικού κεφαλαίου της Εμπορικής Τράπεζας μεταβιβάσθηκε από την Crédit Agricole στην Alpha Bank, ενώ την 28 Ιουνίου του ίδιου έτους ολοκληρώθηκε η νομική συγχώνευση, δι’ απορροφήσεως της Εμπορικής Τράπεζας.

Δείτε σχετικό βίντεο με την πορεία της Τράπεζας όλα αυτά τα χρόνια:

Δείτε επίσης:

Ελλαδικό