Μπορεί τα χρόνια να έχουν περάσει και πολλά πράγματα να έχουν αλλάξει στον τρόπο διαφήμισης του τότε με το σήμερα ωστόσο τα έντονα χρώματα και σχέδια και οι προωθητικές ατάκες καταφέρνουν να ανακαλούν στο μυαλό γεύσεις, αρώματα και εμπειρίες που έχει συνδέσει κανείς με τα διαφημιζόμενα προϊόντα.

Πρόκειται για παλιές διαφημίσεις, που βρίσκονταν είτε σε περιοδικά και εφημερίδες της εποχής, είτε έξω από καταστήματα της πόλης. Σίγουρα προκαλούν νοσταλγία στους παλιούς και αποτελούν αντικείμενο σχολιασμού για τους νέους!

Σε παλιότερες εποχές που το κύριο μέσο προβολής των διαφημίσεων ήταν ο έντυπος τύπος, οι τότε διαφημιστές “επιστράτευαν” τη δημιουργικότητα αλλά και το ταλέντο τους για να προκαλέσουν, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, την προσοχή του αγοραστικού κοινού.

Ρετρό διαφημίσεις με έντονα χρώματα και εικόνες συνέθεταν τον τρόπο ζωής των παλιών Καλαματιανών όπως και τη κοινωνική ζωής της πόλης.

Μύλοι “Ευαγγελίστρια”

Μία από τις σημαντικότερες βιομηχανικές μονάδες της Καλαμάτας ήταν οι αλευρόμυλοι “Ευαγγελίστρια”, όπου πολλά καράβια μετέφεραν εκεί σιτηρά για την παραγωγή αλευριού. Μια βιομηχανία που έχει δεθεί αναπόσπαστα με την ιστορία της Καλαμάτας και κρύβει μέσα της σημαντικές στιγμές από το παρελθόν.

Οι Μύλοι της Καλαμάτας και η άγνωστη ιστορία τους

Οινοποιείο “Καλλικούνη”

Η Ποτοποιία Καλλικούνη είναι η παλαιότερη ελληνική ποτοποιία της χώρας μας!Η επιχείρηση δημιουργήθηκε στην Καλαμάτα, από τον Γ. Καλλικούνη!

Σιγαρέττα πολυτελείας “Αφοί Καρέλια”

Επίσης, σε μια ξεχωριστή και πολύ καλαίσθητη διαφήμιση του 1960, τα τσιγάρα πολυτελείας του “Καρέλια” συνδέουν την απόλαυση του καπνίσματος με την κοσμική ζωή των γυναικών και με άλλες πολυτελείς, για την εποχή, συνήθειες, όπως το τένις και την απόλαυση ενός κοκτέιλ!

Χάρτινη αφίσα “Καρέλια” ελαφρά, δεκαετίας του ’40.

Ελαίαι Καλαμών μάρκας “Σημαία”

Καλαμάτα χωρίς ελιές…γίνεται; Δε γίνεται! Φυσικά από τη λίστα μας δε θα μπορούσε να λείπει διαφήμιση με το κατεξοχήν Καλαματιανό προιόν, που δεν είναι άλλο από τις ελιές.

Ξενοδοχείο “Rex”

Το ξενοδοχείο Rex έχει μια μακρά και αξιόλογη ιστορία που οδηγεί πίσω στα τέλη του 19ου αιώνα. Κάποιος θα μπορούσε να πει “ένα ξενοδοχείο μία ιστορία”.

Μια ιστορία ενός αιώνα από τότε που το ξενοδοχείο χτίστηκε και άνοιξε για πρώτη φορά τις πόρτες του το 1899.

Σαπωνοποιείον “Λιναρδάκης & Στρούμπος”

Στο σημερινό Μέγαρο Χορού Καλαμάτας βρισκόταν το εργοστάσιο του Λιναρδάκη, όπως είναι ευρύτερα γνωστό, το οποίο έφτιαχνε σαπούνια, πυρηνέλαιο και πάγο, αποτέλεσε για πολλά χρόνια τη βιομηχανική κίνηση της περιοχής.

Ποτοποιοία “Κωστέας”

Με μακρά ιστορία στη Μεσσηνία, η ποτοποιία Κωστέας είναι μία τοπική, οικογενειακή επιχείρηση στον κλάδο των αλκοολούχων ποτών και ιδιαίτερα των αποσταγμάτων από το 1962.

Δείτε επίσης:

Ελλαδικό