Ο Σίσυφος είναι ένα από τα παιδιά του Αίολου και δραστηριοποιήθηκε στην Πελοπόννησο. Φήμες τον θέλουν να είναι εραστής της Μήδειας, όπου όταν έφυγε από την περιοχή, του άφησε τον θρόνο της Κορίνθου.

Ο Σίσυφος έκτισε την Εφύρα, (παλιά ονομασία της Κορινθίας αλλά και της ακρόπολης πάνω στον Ακροκόρινθο) όπου βρισκόταν το ανάκτορο του. Είχε όμως προβλήματα με τον Αυτόλυκο (που πατέρας του ήταν ο πρωτοκλέφτης των θεών Ερμής) και του είχε δώσει το χάρισμα να αλλάζει μορφή στα ζώα.

Ο Αυτόλυκος, λοιπόν, έκλεβε ολόκληρα κοπάδια, τα έφερνε στον Παρνασσό όπου κατοικούσε και τους άλλαζε τα χαρακτηριστικά. Αν κάποιος του παραπονιόταν, έκανε τον προσβεβλημένο και τον ανήξερο.

Επίσης, για να αποδείξει την αθωότητα του, άφηνε τα θύματα του να ψάξουν να βρουν τα ζωντανά τους, ανάμεσα στα κοπάδια που έβοσκαν στην επικράτεια του. Φυσικά, με αλλαγμένα τα χαρακτηριστικά τους, τα ζώα ήταν αδύνατον να αναγνωρισθούν από τον ιδιοκτήτη τους.

Κάποια στιγμή ο Αυτόλυκος έβαλε στο μάτι τα βόδια του Σίσυφου που έβοσκαν στην περιοχή της σημερινής Περαχώρας (της Κορινθίας). Ο Σίσυφος, όμως, ως πολύ έξυπνος που ήταν έβλεπε ότι όσα ζώα του έλειπαν, τόσα παραπάνω είχε ο Αυτόλυκος, αν και δεν μπορούσε να βρει ποια ήταν τα δικά του. Πονηρεύτηκε. Έπιασε και χάραξε το όνομα του στις χηλές (τα νύχια των δακτύλων) των βοδιών του. Όταν και πάλι είδε να του λείπουν βόδια, πήγε κατευθείαν στον Αυτόλυκο και του παραπονέθηκε.

Εκείνος κατά την τακτική του, έδειξε ότι είχε βαριά προσβληθεί και πρότεινε στο Σίσυφο να ψάξει ανάμεσα στα δικά του ζωντανά. Ο Σίσυφος πλησίαζε ένα-ένα τα βόδια, ανασήκωνε τα πόδια τους κι έβρισκε το ένα μετά το άλλο τα δικά του ζωντανά, έστω και με αλλοιωμένα χαρακτηριστικά.

Ο Αυτόλυκος παραδέχτηκε τον Σίσυφο ως πιο έξυπνο από αυτόν, του επέστρεψε όλα τα κλεμμένα και τον κάλεσε στον Παρνασσό να τον φιλοξενήσει. Εκείνη την περίοδο, έχει φτάσει και ο Βασιλιάς της Ιθάκης Λαέρτης, να ζητήσει σε γάμο την κόρη του Αυτόλυκου, Αντίκλεια.

Ο πατέρας της μικρής δέχτηκε αλλά, πριν τον γάμο, έβαλε την Αντίκλεια να κοιμηθεί με τον Σίσυφο. Έτσι όταν γεννήθηκε ο Οδυσσέας, διέθετε την πονηριά και την εξυπνάδα του παππού του, Αυτόλυκου και του Σίσυφου του οποίου γιός ήταν στην πραγματικότητα.

Συνεχίζεται…

Δείτε επίσης:

Ελλαδικό