Ένα διαφορετικό Πάσχα από τα προηγούμενα ήταν αυτό του 2020, λόγω των περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβληθεί από την Κυβέρνηση, για την αποφυγή της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Κάθε χρόνο, πολλά είναι αυτά που μας κινούν το ενδιαφέρον αυτές τις ημέρες, αυτή τη χρονιά όλα ήταν αλλιώτικα λόγω κορονοϊού. Ένα Πάσχα εντελώς περίεργο και τελείως διαφορετικό από όλα τα άλλα με τις εκκλησίες κλειστές και τους πολίτες στα σπίτια τους ζήσαμε φέτος!

Παρακάτω, αναφέρουμε όλα όσα έγιναν και όσα δεν έγιναν τη φετινή – διαφορετική – περίοδο του Πάσχα στην Καλαμάτα και σας τα παρουσιάζουμε:

Είδαμε online λειτουργίες από το σπίτι μας

Μέσω διαδικτύου “λειτούργησαν” οι περισσότερες εκκλησίες της χώρας μας τη Μεγάλη Εβδομάδα, στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνονται για τον κορονοϊό. Είτε μέσω διαδικτύου είτε μέσω της τηλεόρασης πολύς ήταν ο κόσμος που παρακολούθησε online τις λειτουργίες και φυσικά την Αναστάσιμη ακολουθία…

Είδαμε κόσμο στα μπαλκόνια με λαμπάδες να ψέλνει το “Χριστός Ανέστη”

Οι Έλληνες φέτος, στα μπαλκόνια ευχήθηκαν ο ένας στον άλλο Χριστός Ανέστη! Τα περιοριστικά μέτρα που βρίσκονται σε ισχύ για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορονοϊού στη χώρα, έφεραν πρωτόγνωρες εικόνες, ωστόσο η Ανάσταση ήρθε δίνοντας ελπίδα για το αύριο, την ώρα που τα κρούσματα ολοένα και μειώνονται, με τους ειδικούς να εμφανίζονται αισιόδοξοι αλλά και επιφυλακτικοί.

Είδαμε Ανάσταση με πυροτεχνήματα

Τα μεσάνυχτα, την ώρα του “Χριστός Ανέστη”, το Αναστάσιμο μήνυμα ήχησε παντού και ο ουρανός φωτίστηκε από τα πυροτεχνήματα.

Είδαμε ψησταριές σε μπαλκόνια και ταράτσες

Το αναγκαίο “Μένουμε Σπίτι” κυριάρχησε στις ζωές μας, καθώς η μεγάλη μάχη κατά του νέου ιού είναι σε πλήρη εξέλιξη και δεν επιτρέπεται κανενός είδους εφησυχασμός. Ωστόσο, αυτό δεν εμπόδισε τους Έλληνες να γιορτάσουν, παρ΄ ότι περιορίστηκαν στα σπίτια τους με σύμμαχο την καλοκαιρία. Έτσι, λοιπόν, είδαμε Πάσχα στις ταράτσες.Ψησταριές στήθηκαν σε εξωτερικούς χώρους, όπου αυτό ήταν δυνατόν, ή ακόμα και σούβλες, προκειμένου η φετινή Ανάσταση να γιορταστεί παραδοσιακά και άκρως οικογενειακά.

Είδαμε άδειους δρόμους

Η κίνηση στους δρόμους της Καλαμάτας ήταν σχεδόν μηδενική, ενώ οι μετακινήσεις των πολιτών ελάχιστες, καθώς φαίνεται πως συμμορφώθηκαν με τα μέτρα της αστυνομίας. Ως πόλη φάντασμα θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κάποιος, το μεσημέρι της Κυριακής του Πάσχα, την Καλαμάτα.

Δεν είδαμε κόσμο στις εκκλησίες

Μία Μεγάλη Εβδομάδα, όπως δεν την έχουμε ξαναζήσει. Χωρίς την παρουσία των πιστών στις ακολουθίες, χωρίς συναθροίσεις για τον εορτασμό της Ανάστασης. Χωρίς τον ήχο από τις καμπάνες των ναών, εκτός από τη Μεγάλη Παρασκευή και κατά την τελετή της Ανάστασης!

Δεν είδαμε περιφορά Επιταφίου

Κάτι που επίσης δε θα ξεχάσουμε σίγουρα είναι ότι φέτος δεν πραγματοποιήθηκε καμια περιφορά Επιταφίου στους δρόμους των πόλεων. Πλήθος πιστών ακολουθεί την περιφορά του επιταφίου της ενορίας τους, μάλιστα το κάψιμο του Ιούδα έχει κάθε χρόνο την τιμητική του σε πολλά σημεία και γειτονιές της πόλης τη Μεγάλη Παρασκευή, κάτι που φυσικά δεν είδαμε φέτος!

Δεν είδαμε Σαϊτοπόλεμο

Ο σαϊτοπόλεμος, αναβιώνει κάθε Κυριακή του Πάσχα, είναι ένα από τα πιο παλιά πασχαλινά έθιμα στην Καλαμάτα και στη Μεσσηνία, έχοντας τις απαρχές του στην επανάσταση του 1821. Φέτος, όπως ήταν φυσικό δεν πραγματοποιήθηκε λόγω της κατάστασης του κορονοϊού, αν και ήταν άγνωστό αν θα συνεχιστεί το συγκεκριμένο έθιμο ύστερα από την περσινή τραγωδία.

Δεν είδαμε επισκέπτες

Πολλοί έχουν συνδυάσει το Πάσχα στο χωριό, στο νησί, στην πόλη και ίσως Πάσχα σε ένα ταξίδι στο εξωτερικό. Φέτος όλα ήταν διαφορετικά, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν ήταν όμορφα! 

Δεν είδαμε από κοντά ” Άγιο Φως “

Ακόμα και το Άγιο Φως, που έφθασε από την Ιερουσαλήμ, δεν διανεμήθηκε στους πιστούς και στις εκκλησίες φέτος!

Ας ελπίσουμε ότι σύντομα θα ξεπεράσουμε αυτή τη δοκίμασια και του χρόνου θα το γιορτάσουμε όλοι το Πάσχα έτσι όπως το έχουμε ονειρευτεί!

Δείτε επίσης:

Ελλαδικό