Πολλές μορφές έχει αλλάξει στο πέρασμα του χρόνου η Καλαμάτα αλλά και οι κεντρικοί της δρόμοι…

Αναζητήσαμε στο διαδίκτυο για την παλιά Καλαμάτα και εντοπίσαμε πολλά βίντεο από διαφορετικές απόψεις της πόλης μας μέσα από ένα οδοιπορικό του 1966!

Στα βίντεο που ακολουθούν καταγράφονται πανοραμικές απόψεις της Καλαμάτας από το Κάστρο. Η παραλία με τους λουόμενους. Η Ιερά Μονή Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, πλάνα της οδού Αριστομένους, οι Άγιοι Απόστολοι, η Υπαπαντή αλλά και μέρος της διαδρομής που διασχίζει τον Ταΰγετο!

Τα πλάνα γυρίστηκαν από τον A. G. Bonar κατά το οδοιπορικό του στην Πελοπόννησο τον Ιούλιο του 1966.

Δείτε στη συνέχεια τα σχετικά βίντεο:

Το Κάστρο της Καλαμάτας

Πανοραμικές απόψεις της Καλαμάτας από το Κάστρο. Σύντομες απόψεις της ανόδου και της πύλης.

Το κάστρο κατασκευάστηκε στους Βυζαντινούς χρόνους και η σημερινή του μορφή ανάγεται στη Φραγκοκρατία στις αρχές του 13ου αιώνα.

Οι Ι.Ν. Αγίων Αποστόλων και της Υπαπαντής

Στο βίντεο που ακολουθεί βλέπουμε τον Ιερό Ναό της Υπαπαντής αλλά και την πλατεία των Αγίων Αποστόλων με αρκετό κόσμο…

Ι.Μ. Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης Καλαμάτας

Η Ιερά Μονή Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της Καλαμάτας. Είναι γυναικείο μοναστήρι που ιδρύθηκε το 1796.

Το φιλμ ξεκινά με πλάνο μιας μοναχής στον αργαλειό να υφαίνει. Η μονή αυτή υπήρξε γνωστή για την καλλιέργεια και την κατεργασία μεταξιού με το οποίο έφτιαχναν μεταξωτά υφαντά καθώς και τα φημισμένα καλαματιανά μαντήλια. Ακολουθούν πλάνα από τα κτήρια του μοναστηριού και απόψεις του Κάστρου της Καλαμάτας.

Η οδός Αριστομένους

Γυρισμένα από το νεοκλασικό σπίτι δίπλα από το Ξενοδοχείο “Βασιλικόν”. Στο δρόμο που δεν ήταν τότε πεζόδρομος, διακρίνονται λίγα οχήματα και ένα λεωφορείο.

Στο τελευταίο πλάνο βλέπουμε από το εσωτερικό του σπιτιού την οικογένεια που φιλοξενούσε τον κινηματογραφιστή.

Η παραλία της Καλαμάτας

Δύο απόψεις της παραλίας της Καλαμάτας από μία ταβέρνα στον δρόμο. Βλέπουμε τους λουόμενους με τις ομπρέλες, τα αποδυτήρια και μερικές ψαρόβαρκες.

Διασχίζοντας τον Ταΰγετο προς Καλαμάτα

Στο φιλμ αυτό καταγράφεται μέρος της διαδρομής που διασχίζει τον Ταΰγετο και ενώνει τη Σπάρτη με την Καλαμάτα. Ο δρόμος περνά μέσα από τον ορεινό όγκο και σε σημεία ξεπερνά τα 1300 μέτρα υψόμετρο. Ο κινηματογραφιστής μέσα από ένα Renault Dauphine καταγράφει εντυπωσιασμένος τα ψηλά βράχια, τα φαράγγια, αλλά και τις πολλές στροφές. Στη διαδρομή συναντάμε ένα μικρό φορτηγό, φορτωμένο με μεγάλα καλάθια και ανθρώπους.

Το υλικό αντλήθηκε από την ομάδα Aylon Film Archives

Δείτε επίσης:

Ελλαδικό