Η Καλαμάτα ανέκαθεν προσέλκυε επισκέπτες, τόσο από το εσωτερικό, όσο και από το εξωτερικό. Γι’ αυτό και η ξενοδοχειακή δραστηριότητα ήταν σταθερή αναφορά για την πόλη μας.
Αποτελούσαν για χρόνια χώρους φιλοξενίας εμπόρων από την επαρχία που βρίσκονταν στην Καλαμάτα για δουλειές λίγων ημερών. Μάλιστα, δεν ήταν λίγοι και οι ξένοι τουρίστες που κατέφθαναν από διάφορα μέρη του κόσμου προκειμένου να απολαύσουν τις ομορφιές της πόλης.
Η δημιουργία των πρώτων ξενοδοχείων στην Καλαμάτα:
Η μεγάλη κίνηση των παζαριών που πραγματοποιούνταν στην πόλη, δημιούργησε την ανάγκη των πρώτων καταλυμάτων. Πρόκειται για τα λεγόμενα “χάνια”, τα οποία ήταν χώροι που διανυκτέρευαν οι ταξιδιώτες και τα ζώα τους. Η λέξη “χαν” είναι περσική και σημαίνει ξενώνας.
Στη συνέχεια, τα “χάνια” μεταλλάχτηκαν σε πανδοχεία που φιλοξενούσαν τους διερχόμενους. Το πέρασμα των χρόνων, οδήγησε στην εμφάνιση των πρώτων ξενοδοχείων στην Καλαμάτα!
Στο συγκεκριμένο άρθρο θα αναφερθούμε σε πέντε από τα πιο ιστορικά ξενοδοχεία της μεσσηνιακής πρωτεύουσας που δεν υπάρχουν πλέον.
Αχίλλειον
Ξεκινάμε την αναδρομή από το ξενοδοχείο ύπνου “Αχίλλειον”, που μέχρι τις μέρες μας “δεσπόζει” μεταξύ τεσσάρων οδών, Αριστομένους, Πολυβίου, Σφακτηρίας και Καπετάν Κρόμπα, έχει τη δική του ιστορία.
Ήταν ιδιοκτησία του πλούσιου κτηματία Παν. Μακρόπουλο και από το 1960 μέχρι το 1972 το εκμεταλλευόταν ο επιχειρηματίας Γιάννης Καραγιαννίδης από την Πάτρα. Τα χρόνια εκείνα ήταν ξενοδοχείο περιωπής. Κάτω λειτουργούσε το εστιατόριο πολυτελείας του Αχιλλέα Βιγκόπουλου.
Ακρόπολις
Λίγα μέτρα πιο κάτω ,επί της οδού Αριστομένους βρισκόταν το ξενοδοχείο “Ακρόπολις”, το οποίο το εκμεταλλευόταν ο Δημήτριος Μανιάτης.
Λευκός Οίκος
Φεύγοντας από την οδό Αριστομένους και πλησιάζοντας την πλατεία Σιδηροδρομικού Σταθμού συναντάμε το ξενοδοχείο “Λευκός Οίκος” .Το έκτισε ο Ελληνο-αμερικανός Αλέξανδρος Ξανθάκης. Κάτω στεγάστηκε το πρώτο γαλακτοπωλείο των Αφών Λάμπου.
Μεγάλη Βρετάνια
Στην οδό Σιδηροδρομικού Σταθμού, υπήρχε το ξενοδοχείο ύπνου “Μεγάλη Βρετανία”. Σύμφωνα με μαρτυρίες υπήρξε από τα ωραιότερα κτίσματα της Καλαμάτας. Κτίστηκε το 1926 από τον Ιωάννη Λίβα ενώ καταστράφηκε ολοσχερώς στους σεισμούς του 1986
Αμέρικα
Στην παραλία και συγκεκριμένα στην οδό Ναυαρίνου, υπήρχε το ξενοδοχείο ύπνου “Αμέρικα”. Το έκτισε ο Γιάννης Σαμαρτζής το 1929, προερχόμενος από την Αμερική και λειτούργησε το 1931. Τα χρόνια εκείνα εθεωρείτο το καμάρι της Παραλίας, μετά το “Πανελλήνιον”.
Πληροφορίες αντλήθηκαν από το αρχείο του Βασίλη Μανιάτη
Δείτε επίσης:
- Ήξερες ότι ο καλαματιανός ανακηρύχτηκε «εθνικός πανελλήνιος χορός»
- “Αναδρομή” στην Καλαμάτα της δεκαετίας του ’80 (video)
- Ήξερες ότι… οι “Πύλες του Άδη” βρίσκονταν στο νοτιότερο άκρο της Πελοποννήσου;
- “Ταξιδέψτε” Στη Μεσσηνία του 1974 (videos)
- Γνωρίζατε τις παλιές ονομασίες των χωριών της Μεσσηνίας;