Η Καλαμάτα, ώς γνωστόν κουβαλάει μεγάλη ιστορία, ωστόσο γνωρίζατε ότι λίγα μέτρα από την Υπαπαντή, τον νυν μητροπολιτικό ναό της πόλης, υπάρχει μια εκκλησία με μεγάλη ιστόρια, όπου ήταν ο πρώτος μητροπολιτικός ναός της πόλης μετά την απελευθέρωση; Ο λόγος γίνεται για τον ναό του Αγίου Γεωργίου!
Νοτιοανατολικά του κάστρου, στην οδό Αλαγονίας, μέσα στον πυκνοδομημένο ιστό της παλιάς πόλης, βρίσκεται ο ναός του Αγίου Γεωργίου, ο πρώτος μητροπολιτικός ναός της πόλης. Η σημερινή μορφή του είναι προϊόν πλήθους επεμβάσεων και επισκευών που πραγματοποιήθηκαν στη μακρόχρονη ιστορία του ναού.
Η ιστορία του αναφέρεται σε μαρμάρινη επιγραφή του 1939, η οποία έχει εντοιχιστεί στο εσωτερικό του νότιου τοίχου. Σημαντικές στιγμές της ιστορίας αυτής είναι η καταστροφή του από τον Ιμπραήμ, καθώς και ότι εδώ εκκλησιάστηκαν ο I. Καποδίστριας και ο βασιλιάς Όθων όταν επισκέφθηκαν την πόλη.
Η ανέγερση του ναού τοποθετείται στα χρόνια της Β’ Ενετοκρατίας (1685-1715), ενώ στη δεύτερη οικοδομική φάση του ανήκει η επισκευή που έγινε μετά το σεισμό της δεκαετίας του 1840 και ολοκληρώθηκε το 1939. Μετά το 1986 η βορειοδυτική και νοτιοδυτική γωνία του ναού, καθώς και τμήμα της νότιας πλευράς, ξαναχτίστηκαν.
Ο εκκλησιασμός του Ιωάννη Καποδίστρια στον Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου
Σύμφωνα με πληροφορίες, το 1828 αποφασίστηκε από τον Καποδίστρια η ανοικοδόμηση της Καλαμάτας που είχε δεινοπαθήσει και υποστεί σοβαρές καταστροφές. Ο ίδιος ο Κυβερνήτης επισκέφτηκε την πόλη το 1829 εκδηλώνοντας έμπρακτα το ενδιαφέρον του γι’ αυτήν, ενώ εκκλησιάστηκε στον τότε μητροπολιτικό ναό της πόλης, που ήταν ο Άγιος Γεώργιος.
Η επίσκεψη του βασιλικού ζεύγους στην Καλαμάτα
Λίγα χρόνια αργότερα, στις 16 Οκτωβρίου 1862, ο Βασιλιάς Όθωνας και η βασίλισσα εγκατέλειψαν το παλάτι για μια βασιλική επίσκεψη στην Πελοπόννησο, προκειμένου να ενισχυθούν οι δεσμοί μεταξύ του ελληνικού λαού και του στέμματος. Ωστόσο, δύο μέρες αργότερα, ξέσπασε μια νέα αναταραχή στη Βόνιτσα, λιμάνι του Αμβρακικού Κόλπου, με επικεφαλής τον Δημήτριο Βούλγαρη, τον Κωνσταντίνο Κανάρη και τον Βενιζέλο Ρούφο. Σύντομα, η εξέγερση έφτασε στην πρωτεύουσα Αθήνα και ανακηρύχθηκε προσωρινή κυβέρνηση με τον Ρούφο ως Πρωθυπουργό. Την επομένη, οι επαναστάτες κήρυξαν τον Όθωνα και τη βασίλισσα έκπτωτο. Ύστερα συγκάλεσαν συνέλευση για την εκλογή νέου μονάρχη.
Εκείνες τις ημέρες το βασιλικό ζεύγος βρισκόταν στην Καλαμάτα όπου εκκλησιάστηκαν στον τότε μητροπολιτικό ναό της πόλης, ενώ λίγο αργότερα τέθηκαν υπό τη προστασία του Βρετανικού πολεμικού πλοίου HMS Scylla. Την ίδια στιγμή, η περιουσία του βασιλικού ζεύγους που παρέμεινε στο Παλιό Βασιλικό Παλάτι καταγράφηκε πριν επιστρέψει στους νόμιμους κατόχους. Οι πρεσβευτές των μεγάλων δυνάμεων πρότειναν στο βασιλικό ζεύγος να εγκαταλείψει τη χώρα, όπως και έκανε. Παρ’όλα αυτά, ο βασιλιάς αρνήθηκε να παραιτηθεί καθώς δεν οραματιζόταν ότι η αναχώρηση θα ήταν οριστική.
Δείτε επίσης:
- Ήξερες ότι ο καλαματιανός ανακηρύχτηκε «εθνικός πανελλήνιος χορός»
- “Αναδρομή” στην Καλαμάτα της δεκαετίας του ’80 (video)
- Ήξερες ότι… οι “Πύλες του Άδη” βρίσκονταν στο νοτιότερο άκρο της Πελοποννήσου;
- “Ταξιδέψτε” Στη Μεσσηνία του 1974 (videos)
- Γνωρίζατε τις παλιές ονομασίες των χωριών της Μεσσηνίας;