Η Μεσσηνία, μεταξύ των υπολοίπων φυσικών θησαυρών της, διαθέτει μερικούς και συνάμα εντυπωσιακούς καταρράκτες που προσφέρουν ένα μαγευτικό θέαμα.

Άλλοι διάσημοι ή λιγότερο γνωστοί, μέσα σε φαράγγια και πυκνά δάση, οι καταρράκτες δημιουργούν άγρια αλλά και ονειρικά τοπία σε κάθε γωνιά της.

Οπότε αν οργανώσετε μια απόδραση κοντά τους, μη χάσετε την ευκαιρία να τους επισκεφτείτε!

Οι καταρράκτες της Μεσσηνίας φημίζονται για την πλούσια βλάστηση και την εκθαμβωτική ομορφιά τους που αφήνει τους επισκέπτες με τις καλύτερες εντυπώσεις.

Πάμε να τους γνωρίσουμε!

Καταρράκτης Βάλτας

Ένα μέρος μοναδικού φυσικού κάλλους είναι αυτός ο καταρράκτης κοντά στο χωριό Βάλτα. Η πλούσια βλάστηση και η άγρια ομορφιά απ’ το φαράγγι που υψώνεται επιβλητικά καθώς και ο παρθένος τόπος απαλλαγμένος από την όποια ανθρώπινη επέμβαση, θα σας μαγέψουν. Δυστυχώς το καλοκαίρι τα νερά του στερεύουν μα μην το παραλείψετε αν βρεθείτε στην περιοχή την άνοιξη ή σε κάποια χειμερινή εξόρμηση.

Καταρράκτης Καλαμάρης

Μια εξαιρετική επιλογή για μια βόλτα στη φύση είναι αυτός ο καταρράκτης που βρίσκεται πάνω από την Γιάλοβα. Αποτελεί έναν μικρό υδροβιότοπο με πολλά αμφίβια και έντομα να ζουν στα νερά του πράγμα που τον κάνει ιδανικό αν έχετε μικρά παιδιά και ανυπομονείτε να τους χαρίσετε μια αξέχαστη εξερεύνηση. Η πρόσβαση γίνεται από ένα κατάφυτο μονοπάτι και η άφιξη στον μεγάλο καταρράκτη θα σας αποζημιώσει για τον ποδαρόδρομο με το παραπάνω. Η εμπειρία σας θα είναι πολύ καλύτερη την άνοιξη όπου τα νερά είναι πλούσια και εννοείται μην ξεχάσετε να πάρετε φωτογραφική μηχανή.

Καταρράκτες Νέδα

Η Νέδα, ένας ποταμός με θηλυκό όνομα, βρίσκεται στα σύνορα των νομών Ηλείας και Μεσσηνίας. Στο πέρασμά της διασχίζει ένα πανέμορφο φαράγγι με στενά περάσματα και σημεία με καταρράκτες όπου σχηματίζονται μικρές φυσικές λίμνες. Ο μεγαλύτερος καταρράκτης βρίσκεται κοντά στη Φιγαλεία. Το φαράγγι της Νέδας είναι μια από τις ομορφότερες διαδρομές που αξίζει να κάνει κάθε φυσιολάτρης.

Καταρράκτης Πολυλίμνιο

Στο κεντρικό τμήμα του νομού Μεσσηνίας, κοντά στο χωριό Χαραυγή (34 χλμ. από την Καλαμάτα), κρύβεται ένα πραγματικά ονειρικό σκηνικό με λίμνες και καταρράκτες από τα νερά που διέρχονται μέσα από το φαράγγι του Πολυλιμνίου. Η διαδρομή προς τη λίμνη Κάδη θα σας φέρει κοντά σε έναν πανέμορφο καταρράκτη που ρίχνει τα νερά του από ύψος 25 μέτρων.

Καταρράκτες Στενωσιάς

Η πιο πρόσφατη ανακάλυψη στη μεσσηνιακή γη είναι αυτός ο φυσικός θησαυρός που για δεκαετίες ήταν κρυμμένος σε ένα δύσβατο φαράγγι. Πρόκειται για έναν καταπράσινο νεαραϊδότοπο όπου ένα ποτάμι (χωρίς όνομα) περνάει από καταρράκτη σε λιμνούλα διασχίζοντας 3-4 χιλιόμετρα για να καταλήξει στον γνωστό καταρράκτη Καλάμαρι. Το φαράγγι έχει πλέον καθαριστεί ώστε να είναι προσβάσιμο και επισκέψιμο. Και όλα έγιναν με πρωτοβουλία ενός κατοίκου του χωριού, του Βαλάντη Καλογερόπουλου που βρήκε το φαράγγι και εργάστηκε για να αναδειχθεί αυτός ο μοναδικός τόπος. Αν λοιπόν έχετε όρεξη για πεζοπορία σε ένα μέρος μαγευτικό, επισκεφθείτε το φαράγγι της Στενωσιάς και απολαύστε τη φύση στην καλύτερή της εκδοχή.

Δείτε επίσης:

Ελλαδικό