Η Μεσσηνία έχει πολλές πρωτιές όσον αφορά τα ιστορικά γεγονότα της αλλά και τα φυσικά χαρακτηριστικά της. Μια από αυτές είναι και το βαθύτερο σημείο της Μεσογείου, γνωστό και ως “Πηγάδι των Οινουσσών” που βρίσκεται στο νομό μας!

Πολλοί το έχουν ακούσει αλλά λίγοι γνωρίζουν πού πραγματικά βρίσκεται και ποια είναι τα χαρακτηριστικά του. Και αφού εξερευνούμε την Ελλάδα, ωραίο είναι να γνωρίζουμε και τέτοιες σημαντικές λεπτομέρειες.

Πηγάδι των Οινουσσών, το βαθύτερο σημείο της Μεσογείου

Η Μεσόγειος είναι γνωστή από τα πολύ αρχαία χρόνια. Πρόκειται για την μεγάλη κλειστή θάλασσα, που βρίσκεται ανάμεσα σε τρεις ηπείρους: την Ευρώπη, την Ασία και την Αφρική. Δυτικά της συνδέεται με τον Ατλαντικό Ωκεανό μέσω του γνωστού πορθμού του Γιβραλτάρ και στα ανατολικά με την Ερυθρά θάλασσα μέσω της διώρυγας του Σουέζ. Αυτό που δεν ξέρουν όλοι είναι ότι το βαθύτερο σημείο της Μεσογείου βρίσκεται στη χώρα μας, την Ελλλάδα.

Πρόκειται για το Φρέαρ των Οινουσσών ή αλλιώς το Πηγάδι των Οινουσσών. Ο λόγος για μια τάφρο που αποτελεί το βαθύτερο σημείο της Μεσογείου με μέγιστο βάθος 5.269 μέτρα. Εντοπίζεται στο Ιόνιο Πέλαγος, νοτιοδυτικά της Πύλου, στις συντεταγμένες 36°34′N 21°8′ νότια των μικρών νησιών που αποκαλούνται Μεσσηνιακές Οινούσσες. 

Ποιες είναι οι Μεσσηνιακές Οινούσσες

Θα ακούσεις να τις αποκαλούν και Πελοποννησιακές Οινούσσες. Είναι ένα νησιωτικό σύμπλεγμα το οποίο εντοπίζεται στα νότια της Μεσσηνίας. Ακόμη και από τα αρχαία χρόνια τις ονόμαζαν έτσι αλλά πρόφατα άριχσαν να αποκαλούν τα νησιά και Σαπιέντζες.

Το σύμπλεγμα αποτελείται από τα εξής νησιά: Σχίζα, Σαπιέντζα, Βενέτικο, Αγία Μαριανή και τις βραχονησίδες Δύο Αδέλφια (νότια της Σαπιέντζας), Μπόμπα (ανατολικά της Σαπιέντζας) και Αυγό (νότια του Βενέτικου).

Από αυτά, τα μεγαλύτερα νησιά του συμπλέγματος είναι η Σχίζα και η Σαπιέντζα. Εξάλλου αποτελούν ουσιαστικά το 90% της έκτασης του συμπλέγματος.  Τα νησιά είναι ενταγμένα στο δίκτυο Natura 2000, μαζί με την περιοχή του ακρωτηρίου Ακρίτας.

Δείτε επίσης:

Ελλαδικό