Στη Μεσσηνία μπορείτε να ανακαλύψετε πολλά και όμορφα μέρη που θα σας ενθουσιάσουν, έχοντας μεγάλη ιστορία πίσω τους. Γνωρίζατε ότι ένα από τα παραθαλάσσια χωριά του νομού μας, με απόσταση μόλις 38 χλμ. από την Καλαμάτα, κατά τα Ομηρικά χρόνια, θα το έδινε ο Αγαμέμνονας “προίκα” στον Αχιλλέα αν νυμφευόταν μια από τις κόρες του;

Πρόκειται για την Καρδαμύλη, που έχει χαρακτηριστεί ως τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Και όχι άδικα, αφού η ομορφιά εδώ της Μεσσηνίας είναι σε όλο της το μεγαλείο!

Η Καρδαμύλη είναι ένας τόπος με φυσική ομορφιά, αλλά και μεγάλη ιστορία που φτάνει μέχρι τα προϊστορικά χρόνια. Και τα μνημεία της είναι εκεί για να υπενθυμίζουν το παρελθόν της. Και μόλις λίγα μέτρα χωρίζουν την παλιά πόλη από τη νέα.

Το όνομα Καρδαμύλη αναφέρεται για πρώτη φορά στα χρόνια του Ομήρου στην Ιλιάδα ως η πρώτη από τις «επτά ευνομούμενες και καλώς κατοικούμενες πόλεις» που ο Αγαμέμνονας θα έδινε προίκα στον Αχιλλέα αν νυμφευόταν μια από τις κόρες του. Αργότερα ονομάστηκε «Σκαρδαμούλα», ενώ τα τελευταία χρόνια επικράτησε πάλι το αρχαίο όνομα.

Η πλούσια ιστορία της αποτυπώνεται στον ιστορικό οικισμό της Παλαιάς Καρδαμύλης, οχυρωμένο σύμπλεγμα από πυργόσπιτα, χτισμένα γύρω από την εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα, του 18ου αιώνα.

Συνθέτοντας τις αντιθέσεις με τον πιο συναρπαστικό τρόπο, η Καρδαμύλη συνδυάζει από τη μία πλευρά τα ήρεμα νερά του Μεσσηνιακού κόλπου κι από την άλλη τον επιβλητικό ορεινό όγκο του Ταΰγετου.

Σύμφωνα με την Ομήρου Ιλιάδα αναφέρονται τα εξής:

Δέκα χρόνια από την εκστρατεία των Αχαιών στην Τροία, τα πράγματα δεν πήγαιναν καλά και στο στρατόπεδο των Αχαιών είχε αρχίσει η διχόνοια. Τότε, όπως αναφέρεται στην Ιλιάδα, ο μάντης Κάλχας έχοντας και την υποστήριξη και προστασία από τον Αχιλλέα, έβγαλε χρησμό ότι για να ευοδωθούν οι σκοποί της εκστρατείας έπρεπε ο Αγαμέμνονας να δώσει πάλι στον Χρύση την κόρη του Χρυσηίδα, την οποία κρατούσε σαν “γέρας (= βραβείο) πολέμου στη σκηνή του.

Τότε ο Αγαμέμνονας, εκτός εαυτού, απειλεί σαν ανώτερος τον Αχιλλέα, ότι τότε και αυτός θα του πάρει πίσω τη Βρισηίδα που και αυτή είχε δοθεί σαν λάφυρο πολέμου στον Αχιλλέα. Και αυτό γιατί ο Αχιλλέας προστάτεψε το μάντη Κάλχα από τη μήνη του Αγαμέμνονα.

Ο Αχιλλέας οργισμένος αποχώρησε από τη σύσκεψη των Αχαιών απειλώντας ότι μετά από αυτό το επεισόδιο θα αποχωρούσε από την Τροία. Ακολούθησε αποστολή πρεσβείας στο θυμωμένο Αχιλλέα και ο Οδυσσέας, εξ ονόματος του αρχηγού των Αχαιών, του πρότεινε μεταξύ των άλλων δώρων για τη συμφιλίωσή τους να παντρευτεί μία από τις κόρες του Αγαμέμνονα, τη Χρυσόθεμη ή τη Λαοδίκη, ή ακόμα και την Ιφιάνασσα, και τότε αυτός θα του δώσει για προίκα την Καρδαμύλη!

Δείτε επίσης:

Ελλαδικό