Η κομβική θέση της Καλαμάτας, στη νότια πλευρά της Πελοποννήσου, σε συνδυασμό με το λιμάνι της, συνετέλεσαν στην ανάπτυξη της πόλης κατά τη διάρκεια του 19ου και 20ού αιώνα.

Η Καλαμάτα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το λιμάνι της, γεγονός που αποδεικνύεται μέσα από την ιστορία και τη γεωγραφία του τόπου, καθώς το λιμάνι της αποτελεί το μοναδικό συγκριτικό πλεονέκτημα της πόλης με τις γύρω περιοχές.

Η ιστορία του λιμανιού της Καλαμάτας

Σημαντική εξέλιξη για την πόλη αποτέλεσε η κατασκευή του λιμανιού της, που θεμελιώθηκε το 1882 και ολοκληρώθηκε το 1901. Ως τότε, η εμπορική κίνηση εξυπηρετούνταν – προβληματικά βέβαια – από τον όρμο του Αλμυρού (7 χλμ. νοτιοανατολικά) και από τις υποτυπώδεις εγκαταστάσεις της παραλίας ή τις μαούνες, που προσφέρονταν μόνο για το καλοκαίρι. Εξίσου σημαντικά γεγονότα ήταν η ίδρυση της συνοικίας Νέαι Καλάμαι (1860), στο ανατολικό τμήμα της παραλίας, η κατασκευή των οδικών αξόνων κάστρου-παραλίας και της σιδηροδρομικής γραμμής Καλαμών-Αθηνών, καθώς και ο ηλεκτροφωτισμός. 

Τι κοινό έχει η Καλαμάτα με τη Μασσαλιά;

Στις αρχές του 20ού αιώνα συνεχίζει να ακμάζει και να αναπτύσσεται. Μάλιστα, την περίοδο 1900 -1920 το λιμάνι είχε φτάσει στο απόγειό του, είχε ενωθεί πολεοδομικά με την πόλη και μια νέα αγορά είχε αναπτυχθεί στην προκυμαία. Όλα αυτά είχαν προσδώσει στην Καλαμάτα το προσωνύμιο “Μασσαλία του Μωριά“. 

Οπτική του λιμανιού της Μασσαλίας από ψηλά

Το ήπιο μεσογειακό της κλίμα, οι αντιθέσεις της, η κουλτούρα της όπως επίσης και ο σημαντικός εμπορικός ρόλος του λιμανιού της Μασσαλίας, είναι μερικά από τα κοινά χαρακτηριστικά που έχει με την Καλαμάτα.

Μάλιστα, στις αρχές του 20ου αιώνα ήταν το πέμπτο σπουδαιότερο λιμάνι της χώρας! Από εδώ εξάγονταν τα προϊόντα της μεσσηνιακής γης κι από δω έφευγαν υπερωκεάνεια γεμάτα μετανάστες για την Αμερική.

Ταυτόχρονα όμως αναπτύχθηκαν και οι εισαγωγές πρώτων υλών και βιομηχανικών προϊόντων. Από τις αρχές του 1900 μέχρι το 1930 η κίνηση αυξήθηκε και για τον πρόσθετο λόγο ότι το λιμάνι εξυπηρετούσε τη μετανάστευση προς την Αμερική, που ταλάνισε ολόκληρη τη χώρα και κυρίως την Πελοπόννησο (Αρκαδία, Λακωνία, Μεσσηνία). Υπολογίζεται ότι την περίοδο 1901-1910 μετανάστευσαν 3.393 άτομα από την επαρχία Καλαμάτας. Ομως, μετά τον πόλεμο, η έναρξη της αποβιομηχάνισης της πόλης σήμανε και την απαρχή της αντίστροφης μέτρησης για την εμπορική κίνηση του λιμανιού”.

Πληροφορίες απο το: www.gak.mes.sch.gr

Δείτε επίσης:

Ελλαδικό